Virškinimas

Terminas

Yra procesas, kurio metu virškinamajame kanale, katalizuojant virškinamojo kanalo fermentams, maisto medžiagų polimerai yra skaidomi iki rezorbuojamų junginių lygio. Jis prasideda jau burnoje, veikiant seilėms, ir baigiasi storojoje žarnoje. Baltymai hidrolizuojami iki aminorūgščių, polisacharidai – iki monosacharidų, riebalai ir gliceroliai – iki riebalų rūgščių. Virškinimą galima suskirstyti į ertminį (virškinimą žarnyno spindyje) ir membraninį, vykstantį enterocitų membranų paviršiuje. Manoma, kad daugiau negu 80 proc. peptidinių ir glikozidinių jungčių ir apie 60 proc. lipidų hidrolizuojama ant žarnyno ląstelių membranų, nes jų paviršiaus plotas yra didelis. Tarpai tarp plonosios žarnos gaurelių yra tokie maži (0,1–0,2 mm), kad žarnyno mikroorganizmai ten nepatenka. Taigi membraninis virškinimas vyksta sterilioje aplinkoje (žr. Atskirų maisto medžiagų virškinimas).

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė