Kofermentas

Terminas

Tai – kofaktorius, kuris yra organinis junginys ir tiesiogiai dalyvauja fermentinėje katalizėje (žr. Kofaktorius). Atsižvelgiant į atliekamą funkciją, yra skiriamos 3 kofermentų klasės: 1) oksidacijos-redukcijos kofermentai (NAD+, NADP+, FMN, FAD, CoQ, askorbo rūgštis, glutationas) perneša elektronus arba vandenilį nuo oksiduojamojo substrato ir perduoda juos redukuojamajam, pvz., deguoniui; 2) dalyvaujantys dvisubstratėse reakcijose (KoA, piridoksalio fosfatas, TDP, biotinas, tetrahidrofolio rūgštis ir metilkobalaminas); 3) izomerizacijos ir kitiems specifiniams procesams būtini kofermentai, pvz., 5`-deoksiadenozinkobalaminas. Atsižvelgiant į kilmę ir struktūros ypatybes, yra skiriamos 2 klasės: 1) vitamininiai kofermentai (tiamininiai, FAD, FMN, KoA, NAD+, NADP+, piridoksalio fosfatas, tetrahidrofolio rūgštis, biotinas, askorbatas); 2) nevitamininiai kofermentai (nukleotidiniai, monosacharidų fosfatai, metalporfirinai, glutationas, CoQ).

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
biotinas
glutationas
kofaktorius