Efektoriai

Terminas

Tai – cheminiai komponentai, tokie kaip metabolitai, hormonai ir ciklinė AMP, kurie reguliuoja geno arba fermento aktyvumą dažniausiai per alosterinę sąveiką su reguliaciniu baltymu arba fermentu. Jie gali padidinti fermentinės reakcijos greitį (aktyvikliai) arba jį sumažinti (slopikliai). Slopiklis (inhibitorius) gali užimti fermento aktyvųjį centrą, taip apsaugodamas jį nuo substrato užėmimo (konkurencinis slopinimas); jis jungiasi tik prie tam tikro centro ir tik tada, kai prie aktyviojo centro jau prijungtas antrasis reakcijos substratas, fermento-substrato kompleksas (nekonkurencinis slopinimas); slopiklis (inhibitorius) gali jungtis tik prie fermento-substrato komplekso (nekonkurencinis slopinimas). Efektoriai, kurie jungiasi prie fermento alosterinio centro, vadinami alosteriniais efektoriais.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
efektoriai
inhibitorius
slopiklis