Amilozė ir amilopektinas

Terminas

Tai – krakmolas, sudarytas iš amilozės ir amilopektino, t. y. iš dviejų rūšių homopolisacharidų. Amilozė yra linijinis polisacharidas, turintis apie 200–300 gliukozės liekanų, sujungtų a-1,4-glikozidiniais ryšiais. Įvairių augalų krakmolas skiriasi amilozės ir amilopektino santykiu. Kukurūzų krakmole yra iki 85 proc. amilozės, o kviečių krakmole – iki 90 proc. amilopektino. Dėl gliukozės liekanos a konfigūracijos polisacharidinė grandinė yra spiralinė. Mėlyna spalva, pridėjus jodo į krakmolo tirpalą, kaip tik ir atsiranda dėl šios struktūros. Amilopektinas yra šakotos struktūros. Atsišakojimo vietose gliukozė prijungta a-1,6-glikozidinėmis jungtimis. Atsišakojimo grandinės yra maždaug kas 20–25 gliukozės liekana. Taigi, amilopektine gliukozės liekanos yra sujungtos a-1,4 ir a-1,6- glikozidinėmis jungtimis. Amilopektinas, veikiamas jodu, nusidažo raudonai violetine spalva.

Ligos.lt

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
amilopektinas
amilopektino
amilozė