Transaminazės

Terminas

Fermentai, katalizuojantys aminogrupės pernašą nuo daugelio α-aminorūgščių ant α-ketonorūgščių, susidarant alaninui (iš piruvato) arba glutamatui (iš ketoglutarato). Žmogaus organizme yra daugiau kaip dešimt transaminazių. Jos skiriasi savo substratiniu specifiškumu. Kiekviena transaminazė yra specifinė amino- ir ketonorūgšties porai. Didžiausiu aktyvumu pasižymi alanino-piruvato transaminazė ir glutamato-piruvato transaminazė. Transaminazių kofermentas yra vitamino B6 fosforilinta forma – piridoksalio fosfatas. Tai yra svarbi transaminazių ir kitų fermentų, kurių substratai yra aminorūgštys, aktyviojo centro dalis.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
transaminazė