Meniu

Saponinai

Glikozidinio pobūdžio neazotinės medžiagos, sudarytos iš cukrinės dalies – glikono, necukrinės dalies – sapogenino. Saponinų yra įvairiuose augaluose, ypač jų daug gvazdikinių, raktažolinių, bervidinių, erškėtinių šeimų augaluose. Vartojami atsikosėjimui palengvinti ir šlapimo išsiskyrimą skatinti, taip pat padidina ląstelių membranų pralaidumą, sumažina išorinį tempimą, sustiprina sunkiai pasisavinamų medžiagų absorbciją, turi nuo vėžio, antimikrobinį ir cholesterolio kiekį mažinantį poveikį. Kai kurie saponinai panaudojami kaip žaliava steroidinių hormonų gamybai. Saponinai plakami su vandeniu putoja, todėl naudojami įvairių ploviklių gamybai.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas |Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos: saponinai

Rašyti komentarą

Captcha