Prolaminai

Terminas

Augalinės kilmės baltymai, turintys savitą aminorūgščių sudėtį ir fizikines-chemines savybes. Jie paprastai būna javų grūduose (kviečiai, rugiai, miežiai ir kt.) ir sudaro pagrindinę glitimo masę. Būdinga jų savybė yra tirpumas 60–80 proc. vandeniniame alkoholio tirpale, o kiti baltymai tokiomis sąlygomis iškrinta nuosėdomis. Geriausiai išnagrinėtas orizinas (iš ryžių), gliutelinas ir gliadinas (iš kviečių), zeinas (iš kukurūzų), hordeinas (iš miežių). Nustatyta, kad prolaminuose yra iki 20–25 proc. glutamo rūgšties ir 10–15 proc. prolino.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė