Mikronutrientai

Terminas

Šiai maisto medžiagų grupei priklauso: baltyminės kilmės medžiagos (aminorūgštys, polipeptidai), riebalų kilmės medžiagos (omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys, γ-linoleno rūgštis, fosfolipidai, fitosterinai), angliavandenių kilmės medžiagos (maistinės skaidulos, prebiotikai, polisacharidai-adjuvantai), taip pat vitaminai, vitaminoidai, mikroelementai, probiotikai, virškinimo fermentai, parafarmacinės medžiagos (glikozidai, alkaloidai, indolai, alilai, fitoestrogenai, saponinai, terpenai). Tokio tipo medžiagų maiste randama per 1000. Jų maisto produktuose yra miligramai ir mikrogramai. Mikronutrientai atlieka svarbias metabolizmo reguliacijos funkcijas.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
mikronutrientai