Mikotoksinai

Terminas

Tai yra mikroskopinių grybų toksinai. Žmogui pavojingi yra aflatoksinai, fuzariotoksinai ir kt. Mikotoksinai atsparūs fizikiniams ir cheminiams veiksniams, todėl jų suardymas maisto produktuose yra sudėtingas uždavinys. Bendrieji maisto technologiniai gamybos ir apdorojimo veiksniai tik iš dalies sumažina mikotoksinų koncentraciją produkte. Aukšta temperatūra (daugiau kaip 200°), užšaldymas, džiovinimas, radioaktyvioji ir ultravioletinė spinduliuotė taip pat mažai veiksmingi.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
mikotoksinai