Lipo rūgštis (vitaminas N)

Terminas

Ligos.lt

Tai – kofermentas, dalyvaujantis oksidacijos-redukcijos procese, kuris yra vienas iš keleto a-ketonorūgščių oksidacinio dekarboksilinimo etapų. a-ketonorūgščių oksidacinį dekarboksilinimą katalizuoja fermentų kompleksas (pavyzdžiui, piruvato oksidacinį dekarboksilinimą katalizuoja piruvatdehidrogenazės kompleksas), kurių vienas iš kofermentų yra lipo rūgštis, ji kovalentiniu ryšiu jungiasi prie aktyviojo centro lizino liekanos. Kovalentiškai prijungtas kofermentas vadinamas lipoamidu. Lipo rūgšties aptinkama maisto produktuose, ji sintetinama kepenyse. a-lipo rūgštis, arba tiokto rūgštis, slopina laisvųjų radikalų susidarymą, veikia kaip antioksidantas. Taip pat pastebėta, kad ji veiksmingai mažina somatinės ir autonominės diabetinės neuropatijos požymius. Pastaruoju metu atliekami išplėstiniai klinikiniai tyrimai, norint pagrįsti a lipo rūgšties antidiabetines savybes ir jos teigiamą poveikį, gydant diabetinę neuropatiją.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
kofermentas