Linolo rūgštis

Terminas

Linolo rūgštis – nepakeičiamoji riebalų rūgštis, sudaryta iš 18 C atomų ir turi du dvigubuosius ryšius 9 ir 12 vietose: CH3-(CH2)4-CH=CH-CH2-CH=CH-(CH2)7-COOH. Ji sudaro iki 10 proc. riebalų rūgščių, esančių adipocituose ir iki 13 proc., esančių kraujyje. Žmogaus fosfolipiduose jos yra iki 30 proc., o kardiolipinuose – daugiau kaip 80 proc. Jei maiste yra linolo rūgšties, tai kitos polinesočiosios rūgštys gali susidaryti iš jos. Trūkstant linolo rūgšties, atsiranda dermatitų, dispepsijų, sutrinka organizmo augimas. Linolo rūgšties daugiausiai randama augalinės kilmės maisto produktuose. Daug jos yra kanapių, saulėgrąžų, kukurūzų, medvilnės aliejuose.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė