Linoleno rūgštis

Terminas

Tai – nepakeičiamoji riebalų rūgštis, priklausanti polinesočiųjų riebalų rūgščių grupei. Šios rūgštys yra būtinos organizmui gaminant įvairius biologinius junginius. Nepakeičiamosios riebalų rūgštys yra taip vadinamos todėl, kad organizmas jų negamina ir jas yra būtina gauti su maistu. Dvi pagrindinės nepakeičiamosios riebalų rūgštys yra linoleno ir a-linoleno rūgštys. Linoleno rūgštis (sisteminis pavadinimas, remiantis IUPAC nomenklatūra, yra cis, -9,12,15-oktadekatrieno rūgštis) sudaryta iš 18 C atomų ir turi tris dvigubuosius ryšius – prie 9, 12 ir 15 C atomų: CH3-CH2-CH=CH-CH2-CH=CH-CH2-CH=CH-(CH2)7-COOH. Linoleno rūgšties kiekis organizme yra minimalus, bet jos y-linoleno dariniai yra svarbūs tarpiniai polieninių rūgščių apykaitos produktai. Linoleno rūgšties daugiausiai randama augalinės kilmės maisto produktuose. Daug jos sėmenų ir kokosų aliejuose.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė