Meniu

Leucilaminopeptidazė

Tai – hidrolazių klasės fermentas (EC 3.4.11.1), aminopeptidazė, dalyvaujanti baltymų virškinime plonosiose žarnose. Fermentas atskelia aminorūgštis, nuo polipeptidinės grandinės N-galo. Leucilaminopeptidazei nebūdingas griežtas substratinis specifiškumas. Ji atskelia bet kurią aminorūgštį, esančią N-gale, bet greičiau – ten esantį leuciną. Šio fermento yra ir žarnyno gleivinėje, ir žarnyno sekrete. Aminopeptidazes aktyvina cinko arba mangano jonai, taip pat cisteinas.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas |Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Rašyti komentarą

Captcha