Fermentacija

Terminas

Tai – anaerobinis procesas (Pasteras fermentaciją apibūdino kaip gyvenimą be deguonies). Fermentacijos metu fermentuojamas produktas energijos atpalaiduoja mažiau nei aerobinės apykaitos sąlygomis. Pavyzdžiui, anaerobinės glikolizės metu vienam gliukozės moliui susidaro 2 moliai ATP, o aerobinės apykaitos metu susidaro 38 moliai ATP. Glikolizės aerobinės apykaitos metu raumeninėse ląstelėse susidaro 2 moliai laktato, o mielių ląstelėse – 2 moliai etanolio, kuriuose yra likusi gliukozės energija.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
moliai