Meniu

Dekarboksilinimas

Dekarboksilinimas – CO2 atskėlimas iš HOOC grupės. Dekarboksilinamos ketonorūgštys ir aminorūgštys. Ketonorūgščių dekarboksilinimas vyksta keletą kartų trikarboksirūgščių cikle. β-ketonorūgščių dekarboksilinimas vyksta spontaniškai. Biologinėse sistemose α-ketonorūgščių dekarboksilinimui reikia kofermentų, tokių kaip tiamino pirofosfatas, lipo rūgštis koenzimas A, flavinadenindinukleotidas ar nikotinamidadenindinukleotidas. Oksidacinis piruvato dekarboksilinimas į acetil-KoA ir α-ketoglutarato į sukcinil-KoA yra taškai, čia daugelis metabolinių kelių susikerta. Aminorūgščių dekarboksilinimą katalizuoja piridoksalfosfatas. Storosiose žarnose dekarboksilinant aminorūgštis, susidaro tam tikri toksiški aminai. Pavyzdžiui, katalizuojant mikroorganizmų, esančių storosiose žarnose, ornitino dekarboksilazei, iš ornitino susidaro putrescinas. Dekarboksilinant liziną susidaro kadaverinas.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas |Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Rašyti komentarą

Captcha