Bruceliozė

Terminas

Tai yra zoonozė, sisteminė bakterinė liga. Jai būdingas ilgas karščiavimas, bendras silpnumas, stiprus prakaitavimas, svorio mažėjimas ir judėjimo organų, nervų, lytinių arba retikuloendotelinės sistemos pažaidos. Sukėlėjas Brucella – gramneigiamosios kokobakterijos, aerobai. Ligą sukelia žmogui ir gyvūnams patogeniškos brucelų rūšys: smulkiųjų raguočių (avių, ožkų) brucelės – Brucella melitensis, galvijų brucelės – Brucella abortus, kiaulių brucelės – Brucella suis, labai retos šunų brucelės – Brucella canis.

Patogeniškiausia ir sunkiausia žmonėms yra avių ir ožkų brucelių sukelta bruceliozė.

Aplinkoje brucelės gana atsparios, ilgai išlieka, esant žemai temperatūrai, žemėje, vandenyje (apie 1–2 mėn.), piene, mėsoje – apie 1 mėn., vilnoje 3–4 mėn. Jos greitai žūva kaitinant, pasterizuojant pieną, termiškai apdorojant maistą, veikiant dezinfekantams.

Pagrindinis infekcijos šaltinis yra naminiai gyvūnai – avys, ožkos, karvės, kiaulės, rečiau šunys, katės, arkliai. Žmonės užsikrečia nuo gyvulių sąlyčio metu pro odos, gleivinių pažeidimus ar įdrėskimus, apdorodami mėsą, tvarkydami gyvulių mėšlą, liesdamiesi su užkrėstais audiniais, krauju, šlapimu.

Svarbiausi infekcijos perdavimo veiksniai yra oda, vilna ir kailiai, ypač karakulis. Alimentiniu būdu užsikrečiama valgant sergančių gyvulių mėsą, sūrį, grietinę, sviestą, geriant nevirintą pieną.

Pavojingiausi yra sergančių ožkų, avių žali pieno produktai ir mėsa, taip pat žaliava – vilna, oda.

Žmogus nuo žmogaus neužsikrečia.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
infekcijos