Avidinas

Terminas

Tai – baltymas (M 66 kDa), glikoproteinas, sudarytas iš keturių tapačių subvienetų, kurių kiekvienas yra paprasta polipeptidinė grandinė. Joje yra 128 aminorūgščių liekanos. Jis išskirtas iš paukščių ir reptilijų kiaušinių baltymo. Avidinas su biotinu (vit. H) sudaro vandenyje netirpstantį, biologiškai neaktyvų ir nerezorbuojamą avidino-biotino kompleksą. Vitamino H avitaminoze susergama, jei su maistu vartojama daug žalių kiaušinių (apie 20 per dieną). Vištos kiaušinyje yra apie 0,05 proc. bendro baltymų kiekio. Virtame kiaušinyje avidinas neveiksnus (žr. vitamino H avitaminozė).

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė