Aspartamas

Terminas

Yra dipeptidas, sudarytas iš asparto rūgšties ir fenilalanino (žr. Peptidų biologinė svarba). Kaip saldiklis (maisto priedas E 951) maždaug 200 kartų saldesnis už cukrų. Vartojamas gaiviųjų gėrimų ir kitų saldžių maisto produktų gamybai, yra mažai kaloringas (40 kcal/g).

Aspartamo vartojama nedaug, todėl kalorijų su maistu gaunama labai mažai, paprastai nulį. Organizme aspartamas skyla į dvi aminorūgštis ir metanolį, kurio didesni kiekiai yra toksiški, bet jo susidaro nedaug. Jis vėliau oksiduojamas į formaldehidą, o šis – į skruzdžių rūgštį. Susidariusios aminorūgštys yra baltymų sudedamosios dalys ir nėra pavojingos organizmui. Produktų su fenilalaninu nerekomenduojama vartoti vaikams, turintiems polinkį į fenilketonuriją.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė