Židininė segmentinė glomerulosklerozė (ŽSGS)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija

Inkstai yra porinis organas. Inksto struktūrinis ir funkcinis vienetas – nefronas. Kiekviename inkste yra labai daug, net iki milijono nefronų. Nefroną sudaro dvi pagrindinės dalys: kapiliarų kamuolėlis (glomerulas), kurį gaubia kapsulė ir kanalėliai (vingiuotieji ir tiesūs). Glomerule vyksta skysčio ir medžiagų filtracija iš kraujo, tuo tarpu kanalėliuose vyksta tiek medžiagų įsiurbimas atgal į organizmą, tiek jų išskyrimas į prafiltruotą skystį.

 

Ligos aprašymas

Židininė segmentinė glomerulosklerozė – tai susirgimas, kurio metu dalyje glomerulų vyksta kapiliarų (smulkiųjų kraujagyslių) sklerozė. Toje glomerulo dalyje, kur atsiranda skleroziniai pakitimai (užkalkėjimas) nevyksta filtracija, todėl ligai apimant vis daugiau glomerulų blogėja inkstų funkcija. Susirgimas pasireiškia nefroziniu sindromu: šlapime randama >3,5 g baltymo per parą, kraujyje sumažėjęs albuminų (tam tikro baltymo) kiekis ir pasireiškia generalizuota edema (kūno tinimas, daugiausiai galūnėse, aplink akis). Atlikus inkstų biopsiją dėl didelio baltymo kiekio šlapime židininės segmentinės glomerulosklerozės diagnozė nustatoma maždaug 10% atvejų.

Šia liga dažniau serga paaugliai ir jauni suaugusieji.

 

Ligos priežastis

Skiriama pirminė ŽSGS, kuomet ligos priežastis yra nežinoma (idiopatinė), ir antrinė ŽSGS. Antrinio susirgimo metu tipiškas pažeidimas atsiranda kaip kitų progresuojančių inkstų ar sisteminių ligų išraiška.

 

Rizikos veiksniai

Idiopatinio susirgimo rizikos veiksniai nėra nustatyti, tuo tarpu antrinės ŽSGS metu pagrindiniai rizikos faktoriai yra šie: žmogaus imunodeficito viruso infekcija, toksinių vaistų ar narkotinių medžiagų (heroino) vartojimas, nutukimas, cukrinis diabetas, šeiminiai ligos atvejai, lėtinės inkstų ligos (pvz. lėtinis pielonefritas).

 

Simptomai
Židininei segmentinei glomerulosklerozei būdingi šie klinikiniai simptomai:
Tinimai. Tai tipiškiausias ligos požymis. Tinimas pasireiškia galūnėse, aplink akis, pilve. Atsiranda dėl skysčio susilaikymo audiniuose.
Padidėjęs kraujo spaudimas.
Klinikinių požymių nėra daug, ligą paprasčiau įtarti ir nustatyti atlikus įvairius laboratorinius tyrimus.

 

 

Diagnostika

Liga įtariama žmonėms, kuriems pasireiškia klinikiniai simptomai arba tiems, kurių šlapimo tyrime nustatomas didelis baltymo kiekis be jokios aiškios priežasties. Inkstų funkcija nustatoma atlikus kraujo ir šlapimo tyrimus. ŽSGS diagnozuojama atlikus inkstų biopsiją. Būdingas tipinis inkstų pažeidimas – pažeisti ne visi glomerulai, o viename glomerule sklerozavę ne visi kapiliarai. Stebimi pokyčiai ir elektroninės mikroskopijos metu.

 

Gydymas

Šios ligos metu gydymas nėra labai efektyvus. Ligos progresavimas sulėtinamas, tačiau visiškas inkstų funkcijos nepakankamumas dažniausiai išsivysto per 10 metų. Pirminė glomerulosklerozė gydoma prednizolonu. Antrinės metu gydoma pagrindinė liga. Taip pat skiriami vaistai tinimui mažinti .

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
filtracija
glomerulosklerozė
ligos
pažeidimas
simptomai
tinimas

Rašyti komentarą