Žarnų malabsorbcija

Ligos aprašymas
Dietos
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Aprašymas

Malabsorbcija (sutrikęs virškinimas) – tai sindromas, apibūdinantis nepakankamą maisto medžiagų įsisavinimą ir panaudojimą virškinamajame trakte. Skiriama tam tikra šio sindromo klasifikacija, priklausomai nuo to, kuri maistinių medžiagų įsisavinimo proceso grandis yra pažeista:

Sutrikęs ertminis virškinimas (maisto medžiagų skaidymas į skilimo produktus);
Sutrikęs membraninis virškinimas ir pernaša (maisto medžiagų pasisavinimas iš žarnyno spindžio ir jų pernaša plonųjų žarnų limfagyslėmis bei kraujagyslėmis);
Kitos ligos, sąlygojančios malabsorbciją.

 

Ligos priežastis

Malabsorbcijos sindromą gali sąlygoti labai daug įvairių priežasčių. Pačios pagrindinės yra šios:

Tulžies rūgščių stoka (esant tulžies latakų obstrukcijai – kliūčiai tulžies nutekėjimui) – sutrinka ertminis virškinimas.
Kasos fermentų stoka (sergant kasos ligomis – pankreatitu, kasos vėžiu) – sutrinka ertminis virškinimas.
Plonosios žarnos gleivinės pažeidimas (pvz., sergant celiakija) – sutrinka membraninis virškinimas.

 

Simptomai

Sutrikusiam virškinimui būdingi klinikiniai simptomai:

Svorio pokyčiai (dėl nepakankamo maistinių medžiagų įsisavinimo). Dažnai kartu su svorio kritimu pasireiškia ir nuovargis, silpnumas.
Lėtinis viduriavimas (jis nustatomas kai viduriuojama 3 ir daugiau kartų per dieną ilgiau nei mėnesį).
Steatorėja (išmatose dėl nepakankamo virškinimo būna padidėjęs riebalų kiekis, dėl to jos tampa šviesios, nemalonaus kvapo, sunkiai nusiplaunančios nuleidus vandenį.
Įvairūs pokyčiai susiję su nepakankamu mineralinių medžiagų ir vitaminų įsisavinimu (geležies stokos anemija, pailgėjęs kraujavimo laikas dėl vitamino K stokos).

 

Diagnostika

Svarbu tinkamai išsiaiškinti varginančius požymius. Tuomet malabsorbcijos nustatymui gali būti atliekama labai daug įvairių laboratorinių ir instrumentinių tyrimų: kraujo tyrimas, išmatų tyrimas, vidaus organų ištyrimas ultragarsu, ezofagogastroduodenoskopija, kolonoskopija ir daugelis kitų. Tyrimų pasirinkimas (ištyrimo kryptingumas) priklauso nuo įtariamos patologijos (virškinimo sutrikimą galimai sukėlusios priežasties)

 

Gydymas

Gydoma liga, sukėlusi malabsorbcijos sindromą. Simptomiškai gali būti koreguojama organizmo vandens ir elektrolitų pusiausvyrą, taip pat skiriama tam tikra dieta.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
malabsorbcija
simptomai
virškinimas

Rašyti komentarą