Žarnų invaginacija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Žarnų invaginacija – tai susirgimas, kurio metu vienas žarnos segmentas įlenda į kitą. Anatomiškai visas žarnynas skirstomas į dvi dideles dalis: plonąjį žarnyną ir storąjį žarnyną. Plonąjį žarnyną sudaro dvylikapirštė žarna, į kurią maisto medžiagos patenka iš skrandžio, tuščioji žarna ir klubinė žarna. Storasis žarnynas taip pat sudarytas iš trijų dalių: aklosios žarnos, į kurią pereina klubinė plonoji žarna, gaubtinės ir tiesiosios žarnos. Žarnų invaginacijos metu plonosios žarnos segmentas gali įsimauti į kitą plonosios žarnos segmentą, storosios žarnos segmentas į storosios žarnos segmentą, tačiau dažniausiai pasitaiko atvejai, kurių metu plonoji žarna įlenda į storąją.

Susirgimas dažniausiai pasireiškia kūdikiams, tačiau žarna gali invaginuoti ir suaugusiems žmonėms (reti atvejai). Berniukų tarpe liga dažnesnė.

 

Ligos priežastis

Kūdikiams žarnų invaginacijos priežastis dažniausiai yra idiopatinė (nežinomos kilmės). Vienas žarnos segmentas įlenda į kitą tuomet, kai sutrinka normali žarnų judesių koordinacija. Suaugusiems žmonėms žarnų invaginacijos priežastis paprastai organinė, t.y. susijusi su kitomis virškinamojo trakto ligomis, pavyzdžiui žarnų polipu, Meckelio divertikulu ir kitomis.

 

Simptomai

Žarnų invaginacijai būdingi šie klinikiniai požymiai:

Staigus priepuolinis pilvo skausmas, trunkantis keletą minučių. Kiekvienas kitas epizodas dažniausiai būna vis skausmingesnis, labiau varginantis;
Pykinimas, vėmimas;
Tuštinimasis krauju;
Bendras silpnumas. Taip pat gali atsirasti karščiavimas.

 

Diagnostika

Liga nustatoma išsiaiškinus skundus, atlikus fizinį ištyrimą – jo metu, tarp priepuolių čiuopiant pilvą, dažniausiai nustatomas mažai skausmingas paslankus darinys. Atliekami intrumentiniai tyrimai. Pagrindinis diagnostinis tyrimas – pilvo organų echoskopija, kurios metu nustatomas nedidelis darinys pilvo ertmėje su tam tikrais būdingais požymiais. Kiti tyrimai atliekami retai.

 

Gydymas

Labai svarbu kuo greičiau atlikti dezinvaginaciją (atitraukti įlindusį žarnos segmentą) dėl to, jog gali sutrikti žarnyno kraujotaka ir žūti tam tikra žarnyno dalis. Atstatyti normalų žarnyno praeinamumą galima įvedus vamzdelį į storąjį žarnyną ir į jį tam tikru slėgiu pučiant orą. Tuo pat metu atliekamos manipuliacijos rankomis, taip palengvinant žarnos segmento išlindimą. Jei šis metodas nepadeda, atliekama operacija.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
žarna
žarnynas

Rašyti komentarą