Voko entropionas (įvirtimas) ir trichiazė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas
Tai akies viršutinio ar apatinio voko krašto įvirtimas į vidų. Tai retas susirgimas, pasitaikantis dėl trachomos (akies junginės uždegimo) sukeltų sutraukiančių randinių procesų. Taipogi po nudegimų šarmais, dėl Steven – Johnson sindromo besiformuojančių randų. Svarbią reikšmę užima ir amžiniai akių pokyčiai, akies žiedinio raumens spazmai. Žiedinio raumens spazmas sukeliamas dėl akies nuolatinio dirginimo arba būti kaip pirminis kartu su hemifacialiniu (pusės veido) spazmu.

 

Simptomai
Pagrindinė akių voko krašto įvirtimo komplikacija – blakstienų nuolatinis dirginimas, trintis į akies obuolį. Tai sukelia ašarojimą, svetimkūnio pojūtį. Blakstienų braižymas sukelia ragenos pažeidimą, sukelia pavojų patekti infekcijai.

 

Diagnostika
Reikalinga akių gydytojo apžiūra. Jis nustato entropiono susidarymo priežastį, įvertina sunkumą ir paskiria gydymą.

 

Gydymas
Dažniausiai lengvai pagydoma,atliekant paprastas chirurgines intervencijas. Surandėjimus gydyti sunkiau.
Jei yra susidariusios opelės ragenoje, jos turi būti skubiai gydomos. Blefarospazmas (nevalingas užsimerkimas, kuomet akis stipriai užsimerkia, akies voko kraštas įvirsta į vidų) gydomas botulino toksino injekcijomis.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą