Voko ektropionas (išvirtimas)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai akies viršutinio ar apatinio voko krašto išvirtimas į išorę. Priežastys panašios kaip ir antropiono (vokų įvirtimas į vidų) – senatviniai akies pakitimai, veidinio nervo pakitimai (esant jo paralyžiui, apatinis vokas dažnai išvirsta, bet viršutinio voko nusileidimas nebūdingas), voko odos randėjimas bei dideli vokų, veido navikai, sukeliantis tempimą.

 

Simptomai

Pagrindinis simptomas – voko išvirtimo sukeltas nuolatinis ašarojimas. Ašarojama dėl sutrikdyto normalaus ašarų surinkimo. Jeigu į akį patenka infekcija, greitai kyla uždegimas. Atvira akies junginė gali randėti, keratinizuotis. Jeigu susiformuoja opelės, būtina skubi pagalba.

 

Diagnostika

Reikalinga akių gydytojo apžiūra. Jis nustato ektropiono susidarymo priežastį, įvertina sunkumą ir paskiria gydymą.

 

Gydymas

Senatviniai ektropionai gydomi paprastomis chirurginėmis korekcijomis. Ektropionai dėl veidinio nervo paralyžiaus koreguojami kartu su nervo veiklos atstatymu. Jei pavyksta tai atkurti, akis gydoma tik dirbtinių ašarų tepaliukais. Jei yra rizika, kad akies ragena bus pažeista, atliekama laikina tarsorafija – abiejų vokų susiuvimas, arba botulino injekcija, sukelianti viršutinio voko apsauginį nusileidimą.

Jei veidinio nervo ir akies pažeidimas yra nuolatinis, tai gydoma sudėtingesnėmis operacijomis.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą