Veidinio nervo neuropatija (Bello paralyžius)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai liga, kuri pasireškia veido raumenų daliniu ar visišku paralyžiumi (raumenų silpnumu, nejudrumu) dėl veidinio nervo pažeidimo. Ji dažniausiai pasireiškia po persirgto ausies uždegimo, seilių liaukų uždegimo (parotito), apatinio žandikaulio, seilių liaukų  srities operacijų, dėl cukrinio diabeto, veidinio nervo spaudimo, kartais įgimtų defektų. Idiopatinių, t.y., nenustatytos etiologijos veidinio nervo pažeidimų (Bello paralyžius) pasitaiko retai ir grindžiama virusine, kompresine ar kraujagysline išemija – sutrikusia kraujotaka).

 

Simptomai

Simptomai atsiranda netikėtai ir greitai blogėja. Dažniausiai pažeidžiama dešinė veido pusė, kartais visa viena pusė, kartais apatinė veido dalis. Veidas tampa perkreiptas, nusvyra lūpos kampas, nyksta veido raukšlės, gali sutrikti jutimai, akis nevisiškai užsimerkia, ašaroja. Gali būti jautrumas garsui, skonio sutrikimai.

 

Diagnostika

Neurologo apžiūra, ENMG (elektroneuromiografija) – jos metu nustatomas nervinio impulso sklidimas nervų – raumenų  jungtimis, kompiuterinė tomografija ir magnetinio rezonanso tyrimas rekomenduotini apžiūrėti smegenis dėl galimo ten pažeidimo.

 

Gydymas

Gydoma medikamentais (prednizolonu, acikloviru, jei yra virusinė infekcija, antihistaminais, bei vaistais nuo skausmo). Taip pat taikoma akies priežiūra dirbtinėmis ašaromis, nervo blokada, vėlesniu ligos periodu –  šildomosios terapijos, masažai, chirurginė korekcija.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
paralyžius
simptomai

Komentarai

2022-12-22 | Vitalija
Man pilna arba dalinė veido neuropatija buvo 4-5 kartus. Kam neatsistato reikia ieškoti gero akupunktūros specialisto ir veido gimnastika.
2021-01-03 | Karina
Sveiki, norėciau,kad patartumet pries pora dienu pradėjo tempti ir rakinti kairės pusės veida kakla, rankas, ir sirdy permusinėt,atrodo kad mirsiu jau iki tol buvau sveika. Laukiu patarimo aciu.
2020-09-28 | Mindaugas
Sveiki, man pralizavo kaire veido puse, jauciu prisilietimus prie odos ir panasiai, akis tos pacios puses taip pat asaroja, kaip visa sita isgyditi, jau savaite laiko taip, ar uzdelstas laiko tarpas nebus pavoji gas atsistatymui?
2020-06-01 | Tina
Sveiki paralyžiavo puse veido negaliu valgyti nei atsimerkti gydytojai liepė laukti o labai skauda ir kuo toliau tuo labiau tinsta ka daryti
2019-06-26 | Regina
Sveiki. Prieš 9 metus sirgau veido neuropatija, gydė prednizolonu, masažavo, buvo mankštos, šiek tiek atsistatė. Šiandien nutirpo lūpos ir liežuvis. Gydytoja diagnozavo trišakio nervo uždegimą. Man nieko neskauda, nors būna stiprus aštrus skausmas po dešine ausimi, bet tai nutinka retai nuo išraiškingesnių mimikų. Šiuo metu tik tirpimas. Išrašė leidžiamų vaistų ir gerti lornoksikamo 16mg per dieną. Bet jei tai ne trišakio nervo uždegimas. Kažkaip nesinori eksperimentuoti... Gal ką patarsite? Būsiu labai dėkinga.
2018-07-09 | Inga
Sveiki, dukrai 8 m,veido Belo paralyžius, gulėjo ligoninėje 18 d, dabar į pabaigą eina sanatorinė reabilitacija, veidas neatsitaise, kaip gydyti toliau, viso sergamumas 1,5 men
2018-01-14 | marija
persuktos lupos,sergu cukriniu debetu,asaroja kaire akis kas tai gali būti.aciu.
2017-06-08 | Giedre
Sveiki,pries 4 metus paralyzavo desine veido puse o po menesio atsistate ir perejo i kairiaja, gyvenu GB,dariau akopunktura,atsistate tik is dalies, bet kalbant jauciu diskomforta ir smakre duobute,akis primerkta .ar imanoma isgyti visiskai po tiek laiko? Aciu
2017-01-27 | Ernestas
Sveiki, aš esu jau penktą kartą susirgus belo paralyžiu (pas mane tai nuo gimimo) ir galiu drąsiai patarti tiems, pas kuriuos veido dalis po gydymo ne iki galo atsistatė: skubiai eikit pas jūsų šeimos gydytoją, kuris nurašys jums tolesnę fizioterapija kažkokioj nors poliklinikoi. Svarbiausia-darydami pratimus, nepersistenkid, kad veido neuras neužmigtų ir belo paralyžius napasikartotų.
2016-10-29 | jolita
Sveiki ,mano dukrytė persirgo vėjaraupiais yra labai jautri ir dabar jai pradėju paralyžuoti veiduką . Kokios išliekamos pasekmės ,ar tai ilgas gydimas ? Mes lyg ir spėjome pas gydytoją .
2016-10-28 | gied
Sveiki taip pat turiu problemu su kaire veido puse kuri yra supaleryzuota, kai vaiksciojau pas gydytojus sake kad tai trisakio uzdegimas bet skausmo nejauciau jokio. Jau praejo nemazai laiko bet neprarandu vilties pasveikti. Ka patartumete?
2016-10-27 | Ramune
Sveiki, pries 15m susirgau laimo liga ir atsirado bell paralyzius. Gydoma buvo paveluotai. Pozymiai ant veido islike. Ar po tiek laiko imanoma kazka padaryti?
2016-08-07 | diana
sveiki jau antra karta pasireiske sios ligos pozymiai ir nepranyksta siunte tikrintis del laimo ligos nieko nerado gal kas zinote kaip toliau elgtis kur kreiptis
2016-05-28 | kjhkihujh
del veido paralyžiaus būtina gydyti vaistais ir fizioterapija, ypatingai akupunktūra.
2016-05-17 | as
Sveiki, persirgau umiu virusiniu meningoencefalitu. Paralyzuota kaire veido puse. Buvo taikytas intensyvus gydymas 2 metus, bet neatsistato pilnai. Kokie galimi tolesni gydymo budai?ar galimas pilnas issveikimas?
2016-04-14 | Rimas
Skubiai pas gydytoja!
2016-04-14 | lilė
prieš savaitę išėjus iš baseino perpūtė vėjas. Vakare lyg skaudėjo ausį, o rytą suparalyžiavo pusę veido. Šešias dienas didelėmis dozėmis geriu Prednizoloną, tačiau kol kas jokio efekto. Ar įmanoma kaip nors pagelbėti?
2015-10-25 | Vaidas
Sveiki norėjau pasiteirauti ar įmanoma išgydyti visą paralyzuota veidą abi pusės po du kartus ir paskutinis kartas buvo apie 1987m. Arba nors pakoreguoti į gerąją pusę. Ačiū
2015-07-11 | prašau padėti
Labas norėjau paklausti ka reiškia jai smilkinius ir vaizdas neaiškus ir žiuri i viena taška akys pradeda tarsi verstis vaizdas
2015-06-18 | snieguole
esu jautri garsams, kiekvienas menkiausias garselis tarsi "eina per sirdi" Ar tai kokios ligos pozymiai?

Rašyti komentarą