Ūmus reumatas (reumatinė karštligė)

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai siteminė su A grupės beta hemolizinio streptokoko infekcija susijusi liga, kuri prasideda karščiavimu, o vėliau gali pažeisti sąnarius, širdies raumenį ir vožtuvus bei nervų sistemą. Ūmiu reumatu paprastai serga 4-9 metų vaikai, bet gali pasitaikyti ir suaugusiems. Sergamumas reumatu sparčiai sumažėjęs dėl vartojamų antibiotikų, gydant vaikų ir paauglių tonzilitus ir faringitus, taipogi dėl pagerėjusių gyvenimo ir higienos sąlygų.

Reumatui išsivystyti turi būti streptokokinė kvėpavimo takų infekcija. Riziką padidina genetinis polinkis, lemiantis imlumą šiai ligai.

 

Simptomai

Ūmiam reumatui būdingi bendri simptomai kaip karščiavimas, bendras silpnumas, pilvo skausmas, neretai kraujavimas iš nosies.

Sergantysis skundžiasi trumpalaikiais intensyviais sąnarių skausmais. Jie būna su/be patinimo, paraudimo. Visa tai trunka kelias dienas, labai retai mėnesį ar ilgiau. Sąnarių pažeidimas migruojantis (skauda vieną sąnarį, po 3-5 dienų – kitą ir t.t.), asimetrinis. Dažniausiai pakenkiami kelių, čiurnų, alkūnių, riešo sąnariai.

Širdies pažeidimas pastebimas dėl atsiradusio ūžesio (gydytojas išgirsta auskultacijos metu), diskomforto krūtinėje, dusulio ir kitų požymių, kurie pastebimi atlikus elektrokardiografiją. Praėjus 10-20 metų po ūmaus ligos periodo, pasireiškia reumatinė širdies liga – dėl pažeistų širdies vožtuvų vystosi mitralinė stenozė ir širdies nepakankamumas.

Jeigu pažeidžiama nervų sistema, pasireiškia Sydenham‘o chorėja, kitaip vadinamas Švento Vito šokis. Tai neurologinis sutrikimas, kuriam būdingi staigūs betiksliai nesąmoningai atliekami judesiai, raumenų silpnumas, emocinis sutrikimas (netinkamas elgesys, verkimas, nemiga). Simptomai pasireiškia būdravimo metu, miegant išnyksta, labiausiai išreikšti veide ir rankose. Ligoniai greitai netenka svorio, jaučiasi išsekę.

Retais atvejai pakaušio srityje, apie alkūnes, kelius, kulkšnelius apčiuopiami poodiniai mazgeliai, kurie atsiranda praėjus kelioms savaitėms nuo ligos pasireiškimo. Per kelias savaites ar mėnesį jie visiškai išnyksta.

Gali pasireikšti ir odos bėrimas – neniežtintis rausvas, greitai išnykstantis, dažniausiai aptinkamas liemens, šlaunų ar žasto srityje. Bėrimas išryškėja karštame ore, duše.

 

Diagnostika

Atliekami kraujo tyrimai dėl streptokokinės infekcijos nustatymo (antikūnai prieš streptokokus). Visada imamas pasėlis iš nosiaryklės, siekiant išauginti ir nustatyti ligos sukėlėją. Taip pat vertinamas uždegiminio proceso intensyvumas pagal CRB, ENG tyrimus. Atliekama krūtinės ląstos rentgenograma, širdies ultragarsinis tyrimas, elektrokardiograma (EKG).

 

Gydymas

Nors ir nėra tonzilito ar faringito simptomų, skiriami penicilino grupės antbiotikai prieš streptokokinę infekciją. Aspirinas ar kiti nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo duodami ūmiu periodu. Esant širdies pakenkimui, skiriami gliukokortikosteroidai.

Praėjus ligai taikomas profilaktinis gydymas penicilino grupės antibiotikais ar eritromicinu. Kartais ji rekomenduojama 10-iai metų, kol vaikas suaugs, jei yra pakenkta širdis, iki 40 metų ar net visą likusį gyvenimą.

Streptokokinės infekcijos ar reumato recidyvo lengvai galima išvengti pasiskiepijus streptokokine vakcina.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
bėrimas
infekcijos
pažeidimas

Rašyti komentarą