Ūminis tubulointersticinis nefritas

Ligos aprašymas
Dietos
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija

Inkstai yra porinis organas. Inksto struktūrinis ir funkcinis vienetas – nefronas. Kiekviename inkste yra labai daug, net iki milijono nefronų. Nefroną sudaro dvi pagrindinės dalys: kapiliarų kamuolėlis (glomerulas), kurį gaubia kapsulė ir kanalėliai (vingiuotieji ir tiesūs). Glomerule vyksta skysčio ir medžiagų filtracija iš kraujo, tuo tarpu kanalėliuose vyksta tiek medžiagų įsiurbimas atgal į organizmą, tiek jų išskyrimas į prafiltruotą skystį.

 

Ligos aprašymas

Skiriamas ūminis (staiga atsiradęs) ir lėtinis (ilgą laiką progresuojantis) intersticinis nefritas. Ūminis tubulointersticinis nefritas apima ligų grupę, kuri pažeidžia inkstų kanalėlius, juos supantį audinį, bet nesukelia jokių pakitimų glomeruluose.

Inkstų intersticinės (stromos) ligos sudaro maždaug 10-15 % visų inkstų ligų.

 

Ligos priežastis

Ūminį tubulointersticinį nefritą gali sukelti įvairūs veiksniai. Jis gali būti:

idiopatinis, kai priežastis nenustatoma,
infekcinių veiksnių sukeltas (bakterinės, virusinės, parazitinės infekcijos),
vaistų sukeltas (antibiotikai, vaistai nuo skausmo, diuretikai ir kiti) – viena dažniausių ligos priežasčių,
sergant įvairiomis sisteminėmis ligomis (sisteminė raudonąją vilklige, Sjӧgreno sindromu ir kitomis).

 

Simptomai

Ligos požymiai labai priklauso nuo jos aktyvumo. Paprastai klinika pasireiškia praėjus keletui savaičių po sąveikos su ligą sukeliančiu veiksniu (pvz., po infekcijos ar po vaistų vartojimo). Ūminis intersticinis nefritas pasireiškia šiais simptomais:

šono, juosmens skausmas,
karščiavimas,
pykinimas, vėmimas,
svorio didėjimas (dėl skysčių susilaikymo),
sąnarių skausmas,
susiliejantis bėrimas odoje.

 

Diagnostika

Ligai būdingas staigus inkstų funkcijos pablogėjimas. Šlapimo tyrime nustatomas nedidelis baltymo kiekis, leukocitai ir raudonieji kraujo kūneliai. Kraujo tyrime stebimas kreatinino koncentracijos padidėjimas. Atliekamas inkstų ultragarsinis tyrimas (gali būti padidėję inkstai). Ligos diagnozė patvirtinama inkstų biopsijos metu, tačiau ji atliekama tik neaiškiais atvejais.

 

Gydymas

Svarbu nustatyti ir tinkamai gydyti ūminį intersticinį nefritą sukėlusią priežastį. Jei susirgimą sukėlė tam tikri vaistai – jų nebevartoti. Iki mėnesio skiriami gliukokortikosteroidai. Taip pat vaistais gydomi ligos simptomai, pvz., skiriami medikamentai karščiavimui mažinti.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
infekcijos
inkstai
ligos
nefritas
skausmas
vaistai

Rašyti komentarą