Ūminis cistitas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Cistitas – šlapimo pūslės uždegimas. Dažniausiai ūminis cistitas būna infekcinės kilmės, jį sukelia įvairios bakterijos. Retesniais atvejais pasitaiko neinfekcinis cistitas, kuris išsivysto dėl tam tikrų vaistų vartojimo, švitinimo (radiacijos) ar higieninių priemonių vartojimo (veikia kaip dirgikliai, sukeliantys uždegimą).

Tai labai dažnas susirgimas moterų tarpe. Nustatyta, kad maždaug kas antra moteris bent kartą gyvenime suserga ūminiu cistitu.

 

Ligos priežastis

Ūminį cistitą paprastai sukelia baterijos. Daugiau nei 70 % atvejų susirgimą sukelia Escherichia coli. Mikroorganizmai į šlapimo pūslę patenka iš išorės per šlaplę. Normaliai bakterijos patekusios į šlapimo išskyrimo sistemos organus yra pašalinamos su šlapimu. Susidarius tam tikroms sąlygoms ligos sukėlėjai užsilaiko šlapimo pūslėje ir sukelia infekciją.

 

Rizikos faktoriai

Pagrindinis rizikos veiksnys – moteriškoji lytis. Moterys dažniau serga cistitu dėl anatominių ypatumų (šlaplė yra netoli išeinamosios angos, todėl mikroorganizmai lengviau patenka į šlapimo išskyrimo sistemos organus), hormoninių ypatumų (po menopauzės susirgimo rizika didėja). Rizikos faktoriams taip pat priskiriama: nėštumas, obstrukcija (kliūtis) šlapimo pūslėje ar šlaplėje, cukrinis diabetas, šlapimo pūslės kateterizacija (specialaus vamzdelio įvedimas į šlapimo pūslę).

 

Simptomai

Ūminiam cistitui būdingi šie klinikiniai požymiai:

Normali ar kiek pakilusi teperatūra,
Dažnas noras šlapintis, tačiau šlapimo porcijos mažos (gali būti ir keletas lašų),
Skausmingas šlapinimasis (kartais deginimo pojūtis šlapinantis),
Diskomfortas pilvo apačioje.

Vyresnio amžiaus moterims klinika paprastai būna ne tokia ryški.

 

Diagnostika

Liga diagnozuojama remiantis žmogaus išsakomais skundais, atlikus šlapimo tyrimą (nustatomi leukocitai, kartais eritrocitai).

 

Gydymas

Ūminis cistitas gydomas antibiotikais. Skiriamas 3 dienų antibakterinių vaistų kursas. Jei liga nepraeina ilgesnį laiką, būtina ieškoti priežasties, dėl kurios bakterijos ir toliau sukelia uždegimą.

Ūminio cistito profilaktikai siūloma: vartoti kuo daugiau skysčių, panorėjus šlapintis neatidėlioti ėjimo į tualetą, po lytinių santykių pasišlapinti. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
bakterijos
mikroorganizmai
pūslės

Rašyti komentarą