Tureto (Tourette) sindromas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai lėtinė banguojančios eigos liga, pasireškianti judesių ir balsiniais tikais bei elgesio ir emociniais sutrikimais. Tikai – tai staigūs nevalingi neritmiški judesiai, vokalizacijos (garsai, žodžiai). Šį sindromą dažnai kartu lydi dėmesio, mokymosi, aktyvumo, obsesniai – kompulsiniai (įkyrios mintys atlikti tą patį veiksmą) sutrikimai. Prasideda iki 18 metų amžiaus.

 

Simptomai

Ne savo noru atliekami  judesiai (nevalingi), pvz., mirkčiojimas, liežuvio iškišimas, akių nukreipimas į vieną pusę ir kt. Balsiniai tikai pasireiškia ne savo noru ištartais garsais ar žodžiais. Garsai gali priminti šuns lojimą, murkimą, krenkštimą. Iš ištartų žodžių kartais pasitaiko keiksmažodžių tarimas.

 

Diagnostika

Specifinių laboratorinių, genetinių tyrimų nėra. Svarbūs klinikiniai simptomai ir jų eiga, diagnozuojant šį sutrikimą, bei kitų priežasčių, galinčių sukelti tikus, atmetimas. Norint diagnozuoti Tureto sindromą, laikomasi kriterijaus, kad tikai turi tęstis apie 1 metus, pasikartodami kasdien daug kartų ar su nedidele pertrauka tarp jų (t.y., periodas be tikų neturi tęstis daugiau kaip 3 mėn.).

 

Gydymas

Vaikui turi būti paaiškinama, kad tikų nereikia slopinti, nes tokiu atveju sekantis tikas bus stipresnis ir ilgiau truks. Iš medikamentų skiriamas haloperidolis, kuris labai efektingas, tačiau turi šalutinių reiškinių. Kiti taikomi vaistai – tiapridas, risperidonas, klonidinas, sulpiridas. Obsesinis – kompulsinis sutrikimas gydomas antidepresantais (sertralinu, paroksetinu). Dėmesio ir elgesio sutrikimams taikomos elgesio terapijos.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Komentarai

2022-01-27 | Meta
Visi komentaruose imkit pavizdi is Billie Eilish. Ji turi si sindroma ir puikiai ji valdo, taip pat kai darbe istinka tikai, ji vis tiek sugeba uzdirbti milijonus.
2021-11-14 | Laima
Sūnui 22 metai turi sudėtingą tureto sindromą.Vaikystėje sirgo nuo 5 metų. Paskui tikai prapuolė ir 5-6 metus nebuvo. Dabar atsinaujino vėl ir labai stipriai. Kur kreiptis? Sūnus Panevėžyje ten ir reiktų gydymo.
2017-02-19 | IM
Sveiki, Mano vyrui tureto sindromas. Gana stiprus. Kaip bandote sresti problema?
2016-12-11 | SK
Man tureto sindromas. Labai bjauri problema. Man 30 metų ir sindromas tik dar labiau ryškėja.
2016-02-15 | Aurys Vaišvila
Kanapėmis gydoma labai sėkmingai.
2015-11-29 | otilija
laba diena mano vaikui atsirado tourettes sindromas jam 18 metu tiksliau jis buvo anksciau tik jis rodesi kitokiais simtomais dabartinis labai garsus kaip sunio lojimas bijau kad jam nepazeistu jo gyvenimo noreciau jam kaip tai padeti nezinau kaip gal turetumet kokiu nors patarimu aciu labai

Rašyti komentarą