Triburio vožtuvo stenozė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Širdis – raumeninis organas, kurį sudaro keturios kameros: aukščiau esantys prieširdžiai ir žemiau esantys skilveliai. Toje vietoje, kur kairysis skilvelis jungiasi su didžiausia organizmo kraujagysle aorta yra vožtuvas (aortos vožtuvas). Dar vienas vožtuvas yra dešiniajame skilvelyje, kuris kraują išstumia į plaučių arteriją (plaučių arterijos vožtuvas). Tarp dešiniosios ir kairiosios širdies pusės yra raumeninė pertvara, dešinįjį prieširdį ir skilvelį skiria taip vadinamas triburis vožtuvas, kairįjį prieširdį ir skilvelį – dviburis (mitralinis) vožtuvas. Pagrindinė vožtuvų funkcija – leisti kraujui tekėti tik viena kryptimi.

Triburio vožtuvo stenozė – vožtuvo angos susiaurėjimas, trukdantis kraujui normaliai tekėti iš dešiniojo prieširdžio į dešinįjį skilvelį. Prieširdis apkraunamas tūriu, jo sienelės storėja, plečiasi prieširdžio ertmė. Didėja sisteminis veninis slėgis, susidaro kraujo sąstovis didžiajame kraujo rate.

Tai labai reta liga, sudaro tik 0,1% širdies ydų.

 

Ligos priežastis

Dažniausiai ligą sąlygoja persirgtas reumatas. Paprastai kartu būna ir mitralinė (dviburio vožtuvo stenozė). Retesnės priežastys, galimai susijusios su šia širdies yda – infekcinis endokarditas, karcinoidas, miksoma. Kartais susirgimas būna įgimtas.

 

Simptomai

Pagrindiniai klinikiniai simptomai:

Silpnumas, kojų nuovargis,
Apetito stoka,
Pilvo skausmai.

Dusulys nebūdingas, priešingai: jeigu kartu su triburio vožtuvo stenoze pasireiškia mitralinė stenozė, tai didėjant triburio vožtuvo stenozės laipsniui mažėja dviburio vožtuvo stenozės sukeltas dusulys.

 

Diagnostika

Liga įtariama stetoskopu išklausius širdies veiklą ir išgirdus tam tikrą ūžesį. Paskiriami tolimesni tyrimai: elektrokardiograma, krūtinės ląstos rentgenograma, echokardiograma. Laboratoriniais tyrimais galima įvertinti kepenų ir inkstų pažeidimo laipsnį.

 

Gydymas

Pagrindiniai vaistai – diuretikai (jie skiriami siekiant sumažinti skysčių perteklių organizme). Ligos gydymui gali būti taikomas intervencinis gydymas – specialiu balionėliu praplečiama vožtuvo anga. Sunkiais atvejais indikuotinas operacinis gydymas. Jo metu gali būti pašalinama viena vožtuvo burė ar vožtuvas pakeičiamas biologiniu protezu.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
dusulys
kraujui
simptomai
vožtuvas

Rašyti komentarą