Triburio vožtuvo nesandarumas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Širdis – raumeninis organas, kurį sudaro keturios kameros: aukščiau esantys prieširdžiai ir žemiau esantys skilveliai. Toje vietoje, kur kairysis skilvelis jungiasi su didžiausia organizmo kraujagysle aorta taip yra vožtuvas (aortos vožtuvas). Dar vienas vožtuvas yra dešiniajame skilvelyje, kuris kraują išstumia į plaučių arteriją (plaučių arterijos vožtuvas). Tarp dešiniosios ir kairiosios širdies pusės yra raumeninė pertvara, dešinįjį prieširdį ir skilvelį skiria taip vadinamas triburis vožtuvas, kairįjį prieširdį ir skilvelį – dviburis (mitralinis) vožtuvas. Pagrindinė vožtuvų funkcija – leisti kraujui tekėti tik viena kryptimi.

Triburio vožtuvo nesandarumas – tai širdies yda, kuriai esant triburio vožtuvo burės pilnai neužsiveria, dėl to dalis kraujo skilvelių susitraukimo metu grįžta į dešinįjį prieširdį. Dešinioji širdis apkraunama tūriu, prieširdžio sienelė sustorėja, išsiplečia, nebegali normaliai susitraukti. Susidaro kraujo sąstovis veninėje sistemoje.

Triburio vožtuvo nesandarumas pasitaiko pakankamai retai lyginant su kitomis širdies ydomis, tačiau labai nedidelio laipsnio nesandarumas, kuris niekad nepasireiškia kliniškai, aptinkamas 90% žmonių.

 

Ligos priežastis

Dažniausiai šio vožtuvo nesandarumas atsiranda ne dėl paties vožtuvo pažeidimo, bet išsiplėtus dešiniajam skilveliui ar vožtuvo žiedui (pvz., Marfano sindromo metu). Kitos galimos šios ydos priežastys – infekcinis endokarditas, jungiamojo audinio ligos, navikinės širdies ligos (miksoma, karcinoidas). Liga gali būti ir įgimta.

 

Simptomai

Klinikiniai požymiai esant triburio vožtuvo nesandarumui pasireiškia gana anksti, jau po kelių ligos metų. Būdingiausi simptomai:

Silpnumas, nuovargis,
Prisipildžiusios, pulsuojančios kaklo venos,
Apetito stoka, svorio mažėjimas,
Pėdų, čiurnų, pilvo tinimas,
Širdies ritmo sutrikimai.

 

Diagnostika

Liga nustatoma išsiaiškinus skundus, atlikus fizinį tyrimą. Gali būti gelsvi akių obuoliai ar oda. Matomi tinimai, čiuopiamos padidėjusios kepenys. Išklausant širdies veiklą nustatomas specifinis ūžesys. Paskiriami tolimesni tyrimai. Dažniausiai daroma elektrokardiograma, krūtinės ląstos rentgenograma, echokardiograma.

 

Gydymas

Jeigu liga nepasireiškia kliniškai, gydymas gali būti nereikalingas. Esant triburio vožtuvo nesandarumo požymiams, skiriamas simptominis gydymas, pavyzdžiui, iš organizmo šalinamas skysčių perteklius. Svarbu gydyti pagrindinę priežastį, sukėlusią ligą. Kai kuriems žmonėms gali prireikti ir operacinio gydymo, kurio metu atstatomas vožtuvo sandarumas ar jis pakeičiamas nauju.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
simptomai
širdis
vožtuvas

Rašyti komentarą