Teniazė (Taenia solium)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai lėtinė žarnyno helmintozė, sukelta parazitinės kirmėlės ar jos lervų, pasireiškianti abdominaliniu sindromu (priepuoliniais pilvo skausmais, šleikštuliu, vėmimu).

 

Sukėlėjas

Teniazę sukelia ploščioji kirmėlė kiaulinis kaspinuotis (Taenia solium), kuris yra 3-10 metrų ilgio ir gyvena galutinio šeimininko plonojoje žarnoje nuo keleto iki keliolikos metų. Atitrūkę kaspinuočio kūno nareliai su kiaušiniais šalinasi su išmatomis. Kiaušiniai užteršę  aplinką, vandenį, pašarus, patenka į kiaulių organizmą, kur vystosi ir užbaigia gyvybinį ciklą.

 

Paplitimas

Lietuvoje registruojami pavieniai teniazės atvejai. Pagrindinis parazito rezervuaras yra galutinis šeimininkas – žmogus. Tarpinis šeimininkas, perduodantis infekciją žmogui, yra kiaulės. Žmogus užsikrečia suvalgęs žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos ar turinčios cisticerkų (invazyvių lervų) kiaulienos.

 

Simptomai

Susergama praėjus nuo 8 iki 12  savaičių po užkrėstos kiaulienos vartojimo. Per šį laiką į žmogaus organizmą patekę kiaušiniai pradeda šalintis su išmatomis. Simptomų dažniausiai nebūna. Gali būti spazmai, gurguliavimas, žarnų dirglumas, sulėtėjęs virškinimas, viduriavimo epizodai. Šalinantis nareliams gali niežėti išangę.

 

Diagnostika

Teniazės diagnozę patvirtina išmatų preparatuose mikroskopu rasti kiaulinio kaspinuočio kiaušiniai.

 

Gydymas

Pirmo pasirinkimo antihelmintinis vaistas yra prazikvantelis. Alternatyvus vaistas yra niklosamidas, kurio tabletę rekomenduojama sučiulpti prieš valgį. Šie preparatai kartais gali sukelti galvos skausmą, dirglumą, pilvo skausmą, pykinimą. Abu vartojami vienkartinėmis dozėmis. Kiti efektyvūs preparatai yra paromomicinas, kvinakrinas. Kontrolinis išmatų tyrimas atliekamas po 1 mėn. po gydymo.

 

Profilaktika

Svarbiausia tinkamas kiaulienos ir jos produktų terminis apdorojimas didesne kaip 650 C temperatūra. Šaldymas, sūdymas, marinavimas neapsaugo nuo užsikrėtimo.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
teniazės

Rašyti komentarą