Tabako rūkymo poveikis sveikatai

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Statistiniai duomenys

Nustatyta, jog rūko maždaug 1 milijardas pasaulio gyventojų. Išsivysčiusiose šalyse rūko 30% gyventojų, o besivystančiose neretai ir virš 50% žmonių. Rūkančiųjų skaičius Europos šalyse ir JAV turi tendenciją mažėti dėl vykdomų tabako kontrolės programų.

Lietuvoje rūko šiek tiek mažiau nei pusė vyrų ir 10-15% moterų. Net ketvirtadalis vyresnio amžiaus moksleivių Lietuvoje rūko nuolat, o rūkyti bandęs yra kas antras. Pastebėta, jog daugėja jauno amžiaus rūkančių merginų.

 

Sudėtis ir poveikis

Kiekvienoje cigaretėje yra daugiau kaip 4000 įvairių medžiagų, iš kurių mažiausiai 400 yra kenksmingos sveikatai. Degant cigaretei išsiskiria daugybė įvairių medžiagų, iš kurių kenksmingiausios yra šios:

Dervos (aromatiniai angliavandeniliai, metalų jonai ir kt.) – medžiagos, sukeliančios vėžį.
Nikotinas – skatina priklausomybę ir didina cholesterolio kiekį kraujyje.
Anglies monoksidas – sumažina deguonies koncentraciją organizme.
Įvairios kitos dūmų sudėtyje esančios medžiagos, skatinančios lėtinių kvėpavimo sistemos ligų vystymąsi.

Rūkymas yra pats didžiausias rizikos veiksnys daugeliui organizmo ligų. Svarbiausia tai, kad jis yra keičiamas, t.y., jo galima išvengti ir taip apsaugoti save nuo įvairiausių susirgimų.

 

Rūkymas labiausiai veikia šias organų sistemas:

Širdies ir kraujagyslių – rūkymas skatina kraujagyslių aterosklerozę, kuri sąlygoja įvairias komplikacijas. Aterosklerozė (kalkėjimas) gali būti širdies koronarinės ligos, miokardo infarkto, insulto, inkstų infarkto, galūnių išemijos ir kitų ligų priežastimi.
Kvėpavimo sistemos ligos. Rūkymas sukelia lėtinę obstrukcinę plaučių ligą, gerklų vėžį, ir be abejonės, plaučių vėžį. Nustatyta, kad 90% atvejų plaučių vėžį sukelia būtent rūkymas. Vienas iš 5 daug ir ilgai rūkančių žmonių ir vienas iš 10 nedaug rūkančių mirs nuo plaučių vėžio.

Rūkymas taip pat gadina dantis, skatina jų iškritimą.

Lytinė sistema – vidutinio amžiaus vyrams rūkymas 50% padidina erektilinės disfunkcijos riziką.

Nustatyta, kad rūkantys žmonės dažniau serga peršalimo ligomis, jų imuninė sistema silpnesnė. Nereikia pamiršti, kad kenksmingas ir pasyvus rūkymas.

Rūkymo žala sveikatai tiesiogiai priklauso nuo surūkomų cigarečių skaičiaus per dieną ir nuo rūkymo stažo (rūkymo laiko).

 

Kodėl mesti rūkyti?

Metus rūkyti pagerėja bendra savijauta, pagerėja uoslė ir skonio jutimas. Svarbiausia, kad yra sumažinama rizika susirgti labai sunkiomis ligomis, sukeliančiomis mirtį.

Norint mesti rūkyti reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
rūkymas

Rašyti komentarą