Suaugusiųjų osteomaliacija:

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai griaučių liga, kurios metu sutrinka kaulų mineralizacija, dėl to kinta jų struktūra, sutrinka funkcija. Dažniausia osteomaliacijos priežastis – senyvame amžiuje vit.D trūkumas maiste ir dėl nepakankamo saulės šviesos kiekio sumažėjusi jo gamyba (didžioji dalis reikalingo vit.D gaminama odoje, veikiant saulės spinduliams). Prieštraukulinių ir skrandžio rūgštingumą mažinančių vaistų vartojimas, skrandžio operacijos, kepenų ir inkstų ligos, įgimtos inkstų pakitimai ir kt. taip pat sąlygoja osteomaliaciją.

 

Simptomai

Jaučiamas plačiai išplitęs kaulų skausmas, atsiranda jų deformacijos, dažnai būna raumenų skausmas. Skundžiamasi ir sąnarių skausmais, pasunkėjusiu judėjimu, raumenų silpnumu, nepraeinančiu po poilsio. Gali pakrypti pakrypti, darosi sunku stotis iš sėdimos padėties ar lipant laiptais. Padidėja rizika kaulų lūžiams. Kartais dėl kalcio stokos būna traukuliai ar sutrikę jutimai rankose, aplink burną.

 

Diagnostika

Nustatomas kalcio ir fosforo koncentracijos sumažėjimas ir šarminės fosfatazės bei parathormono padidėjimas kraujyje. Esant kaulų skausmams, tikslinga atlikti radiogramas, kuriomis nustatomi osteomaliacijai būdingi požymiai. Retais atvejais atliekamas histologinis kaulinio audinio ištyrimas, paimant biopsiją.

 

Gydymas

Skiriami vit.D preparatai, atsižvelgiant į ligos sunkumą, eigą. Mažos koncentracijos stipresnių metabolitų (kalcitriolis, alfa-kalcidiolis) taipogi gali būti skiriamos, tik sergantysis yra atidžiau tada stebimas dėl per daug kalcio patekimo į kraują.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą