Stemplės venų mazgai

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Stemplės venų varikozė – tai nenormalus stemplės apatinės dalies venų išsiplėtimas. Stemplė – tai vamzdelio pavidalo raumeninis organas, kuriuo slinkdamas maistas iš burnos ertmės patenka į skrandį. Neretai stemplės varikoziniai mazgai tampa kraujavimo iš virškinamojo trakto priežastimi.

Stemplės varikoziniai mazgai aptinkami beveik pusei kepenų ciroze sergančių asmenų.

 

Ligos priežastis

Stemplės venų išsiplėtimo priežastis – sulėtėjęs, sumažėjęs veninio kraujo tekėjimas į kepenis. Dažniausiai kraujo tėkmė sulėtėja ir susidaro kraujo sąstovis venose dėl kepenų randinio pažeidimo (kepenų cirozės). Kartais dėl per didelio spaudimo stemplės venos įtrūksta ir prasideda kraujavimas.

 

Simptomai

Varikoziniai venų mazgai nesukelia jokių klinikinių simptomų iki tol, kol neprasideda kraujavimas. Tuomet atsiranda vėmimas krauju, tuštinimasis tamsiomis, juodomis išmatomis. Kartais dėl labai gausaus kraujavimo gali ištikti šokas.

 

Diagnostika

Dažniausiai nustačius kepenų cirozę atliekamas papildomas ištyrimas siekian nustatyti, ar nėra išsiplėtusių stemplės venų. Stemplės apžiūros dažnis priklauso nuo to, koks yra kepenų pažeidimo laipsnis (įvertinama rizika). Stemplės varikoziniai mazgai nustatomi fibroezofagoskopijos metu (lankstus vamzdelis su optika yra įvedamas į stemplę ir apžiūrima jos sienelė). Kartais gali būti atliekamas kompiuterinės tomografijos ar magnetinio branduolinio rezonanso tyrimas.

 

Gydymas

Kraujavimo iš išsiplėtusių stemplės venų prevencijai gali būti skiriami β-adrenoblokatoriai (pvz. propanololis). Didelį susirūpinimą keliantys mazgai gali būti gydomi endoskopiškai: suleidžiant sklerozuojančių medžiagų į mazgą (sukelia venų užakimą) ar užveržiant ligatūromis (specialūs spaustukai).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
kraujavimas

Rašyti komentarą