Stemplės opa

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas
Stemplės opa – tai liga, pasireiškianti atsinaujinančiomis stemplės žaizdomis. Stemplės pažeidimas dažniausiai aptinkamas apatinėje jos dalyje. Paprastai nustatoma viena, kartais kelios įvairaus dydžio bei gylio opos.
Stemplės opaligė yra retas susirgimas, daugiausiai susijęs su negydoma gastroezofaginio refliukso liga.

 

Ligos priežastis
Žaizda stemplėje atsiranda dėl nuolatinio jos dirginimo, dažniausiai sergant gastroezofaginio refliukso liga, kuomet rūgštus skrandžio turinys nuolat patenka į stemplę. Skrandžio rūgštys pažeidžia stemplės gleivinę, sukelia jos uždegimą, atsiranda erozijos, vėliau gali formuotis opa.

 

Rizikos faktoriai
Pagrindinis rizikos veiksnys stemplės opos atsiradimui yra gastroezofaginio refliukso liga. Taip pat stemplės pažeidimą ir opų formavimąsi gali sukelti:
Ilgalaikis priešuždegiminių vaistų vartojimas,
Rūkymas,
Dažnas vėmimas (pvz., sergant bulimija). Tai taip pat susiję su rūgščių poveikiu stemplės gleivinei.

 

 

Simptomai
Stemplės opa gali nesukelti jokių klinikinių simptomų. Tačiau yra keletas šiam susirgimui būdingų požymių. Dažniausiai jaučiamas skausmas ar deginimo pojūtis viršutinėje pilvo dalyje, už krūtinkaulio. Skausmas sustiprėja valgio metu tiek dėl tiesioginio maisto poveikio į stemplės sienelę tiek dėl skrandžio rūgščių tolesnio stemplės audinio pažeidimo. Skausmas sustiprėja keletui valandų, kartais net kelioms dienoms. Esant stemplės opai gali atsirasti gyvybei pavojingų komplikacijų, pvz., kraujavimas iš pažeidimo vietų, pasireiškiantis vėmimu su krauju ar tuštinimusi tamsios (juodos) spalvos išmatomis. Opoms gyjant gali susiformuoti randai, kurie siaurina stemplės spindį. Tuomet atsiranda sutrikusio maisto patekimo į skrandį požymių.

 

Diagnostika
Diagnozuojant stemplės opaligę išsiaiškinami žmogų varginantys klinikiniai simptomai. Nustatomi rizikos veiksniai, ypač gastroezofaginio refliukso ligos požymiai. Pagrindinis diagnostinis tyrimas yra stemplės endoskopinis tyrimas. Jo metu stemplė apžiūrima iš vidaus, nustatomas opų dydis, gylis ir kitos charakteristikos. Jei kyla įtarimų, jog stemplėje yra piktybinis procesas, galima paimti ir biopsinę medžiagą iš opos kraštų.

 

Gydymas
Stemplės opos gydymo metu skiriami protonų pompos inhibitoriai – vaistai, mažinantys skrandžio rūgšties gamybą. Taip pat skiriamas gydymas Helicobacter pylori eliminavimui. Ši bakterija siejama su opų formavimusi. Trumpalaikiam simptomų numalšinimui galima vartoti antacidinius vaistus. Esant kitų ligos rizikos veiksnių – būtinas jų šalinimas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Komentarai

2023-09-29 | Diva
Kas estate susidure su stemples opomis?
2023-03-26 | Lina
Kosulys kamuoja. Atsikrenkščiu kruvinom slidžiom seilėm.Buvau tirtis sakė nieko baisaus o ryjant plėšo stemplę.Omeprozolį liepė gerti. Dar nuo jo man blogiau.Dieve.
2019-11-29 | Irena
Endoskopijos metu nustate gerkles erozija 4 vietose, yra net 4cm viena. Skyre tik rugstinguma mazinancius vaistus-juos geriu 2m ir nieko,o tik dar papaildomos bedos atsiranda. Matau gydytojams pensijinio amziaus zmones yra darzoves! Ne viena liga esu issigydzius liaudies med.priemonem, tai ir nusprendziau gydytis pati. Kad nebutu refliukso geriama 1/2 stiklines raudonos bulves sulciu pries valgi, o gerkle skalausiu paprastosios poniabudes antpilu ir velniop gydyma profesionalu!Bukit sveiki!
2019-11-29 | Irena
Endoskopijos metu nustate gerkles erozija 4 vietose, yra net 4cm viena. Skyre tik rugstinguma mazinancius vaistus-juos geriu 2m ir nieko,o tik dar papaildomos bedos atsiranda. Matau gydytojams pensijinio amziaus zmones yra darzoves! Ne viena liga esu issigydzius liaudies med.priemonem, tai ir nusprendziau gydytis pati. Kad nebutu refliukso geriama 1/2 stiklines raudonos bulves sulciu pries valgi, o gerkle skalausiu paprastosios poniabudes antpilu ir velniop gydyma profesionalu!Bukit sveiki!
2018-12-28 | laima
kai man pradeda stemple skaudeti as gydau taip kaip gydau pacia gerkle ciulpinukais imbieru ,kazkaip man gerai laskets saldainiai ,zinokit padeda iki tol kol vel ko neuzedu ,o situ nuo rugstingumo negaliu gerti ,man numusa rugsti buna dar blogiau ,visai nebedirba skrandis tuoj grybai prdeda augti,atsiranda pienlige
2018-10-21 | Dijana
Jauciu deginima skrandyje, taip pat gerkleje, kakle jauciu smaugima, ir kaip nenuryto maisto gabala,daug skaiciau, bet nelabai atitinka pozymiai mano simptomams, kas tai galetu buti?p.s noriu pabrezti, kad rugstys nekyla, neraugeju,tik jauciu deginima.
2018-07-17 | Arturas
Labas, Regina. Mano zmonai nustate stempleje skyle, apskritai negali valgyti, galbut turi patarimu. Tikiu, kad pasveikai. Atrasyk, artexas@dr.com.Prasau labai, nes labai ja myliu, ir nenoriu prarast
2017-02-27 | audrone
su zuves asaka nubrazdinau stemple ar ilgai skaudes,MAN DAKTARES SAKE SKALAUTI DRUSKA,BET MAN LABAI SKAUDA RIJANT
2016-02-28 | as
Regina zaizdu skrandyje ir stempleje nieks neoperuoja...o gydo vaistais......
2015-06-13 | Pedro
Kad neatsirastų labai rimtų problemų: erozijos, opų stemplėje ir skrandyje, būtina gydytis Skrandžio tūgštingumą mažinantys vaistai ligos neišgydo, o tik laikinai slopina nemalonius simptomus.Virškinimo organų negalavimus galima pagydyti natūraliomis priemonėmis, pakeičiant mitybą, pavartojant tam tikrą laiką natūralius biologiškai aktyvius maisto pqapildus., bei taikant kitas sveikatinimo priemones ir be jokio pašalinio poveikio. sveikatinimas.info@gmail.com
2015-04-30 | Regina
Laba diena.Man nustate stenpleja zaisdas.Pastoviai jauciu lyg uzstrigusi kasni.Ar butina operacija?

Rašyti komentarą