Stemplės atrezija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai

Ligos aprašymas

Stemplė – tai raumeninis vamzdelis, kuriuo nurytas maistas keliauja iki skrandžio. Stemplės atrezija – tai įgimtas stemplės vystymosi defektas (užakimas), dėl kurio atsiranda stemplės nepreinamumas.

Stemplės atrezija nustatoma maždaug 1 iš 4000 naujagimių.

 

Ligos priežastis

Stemplės atrezija yra įgimta patologija, dėl neaiškių priežasčių susiformuojanti nėštumo laikotarpiu. Kartais pasitaiko ne tik stemplės užakimas bet ir sutrikęs stemplės ir trachėjos atsidalijimas, dėl kurio atsiranda stemplės ir trachėjos (kvėpavimo sistemos dalis, jungianti gerklas su bronchais) jungtis. Įvairūs stemplės atrezijos anatominiai variantai yra suklasifikuoti:

A – stemplės galo užakimas, stemplė nesusiekia su apatiniu galu (maistas negali patekti į skrandį).
B – stemplės galas užakęs, tačiau turi jungtį su trachėja (maistas jį nurijus iš stemplės patenka į kvėpavimo takus).
C – viršutinė stemplės dalis nesusisiekia su apatine, o apatinė dalis turi jungtį su trachėja.
D – tiek viršutinė tiek apatinė stemplės dalys turi ryšį su trachėja.

 

Simptomai

Stemplės atreziją tik gimus vaikui parodo gausios putotos išskyros iš burnos (seilės susimaišiusios su oru).

 

Diagnostika

Ligą būtina nustatyti iškart po gimimo, kadangi vaikas per kelias dienas gali mirti iš bado ar aspiracinės pneumonijos (kvėpavimo takų uždegimo dėl pieno patekimo į plaučius). Šiuo metu Lietuvoje visi naujagimiai yra tiriami dėl galimos stemplės atrezijos įkišus zondą į stemplę (nustatoma ar nėra kliūties vamzdeliui praeiti). Jei kyla atrezijos įtarimas, atliekamas rentgeninis tyrimas įkišus rentgenokontrastinį zondą.

Stemplės atreziją galima įtarti ir nėštumo metu atlikus ultragarsinį tyrimą (nustatomi tam tikri pakitimai).

 

Gydymas

Naujagimis su stemplės atrezija yra operuojamas. Iki chirurginio gydymo ir stemplės vientisumo atkūrimo naujagimius jokiu būdu negali būti maitinamas per burną (dėl galimo pieno patekimo į kvėpavimo takus). Ankščiau dauguma vaikų su šia patologija žūdavo, šiuo metu didžiajai daliai sėkmingai atliekama operacija ir vaikai pasveiksta. Prognostiniu atžvilgiu labai svarbi ankstyva ligos nustatymo diagnozė.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
atrezijos
maistas
stemplė
trachėja
užakimas

Rašyti komentarą