Stabilioji krūtinės angina

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Krūtinės angina (stenokardija) – klinikinis sindromas, pasireiškiantis trumpalaikiu krūtinės skausmu, atsiradusiu dėl ūminio nepakankamo širdies raumens aprūpinimo deguonimi. Skiriami du pagrindiniai stenokardijos tipai: stabili krūtinės angina ir nestabili krūtinės angina. Stabili krūtinės angina paprastai yra nuspėjama, atsiranda po fizinio krūvio ar emocinio streso. Ją taip pat gali išprovokuoti šaltas oras, vėjas, lytinis susijaudinimas. Krūtinės skausmo priepuolių epizodai gali tęstis savaites, mėnesius, o kartais ir kelerius metus. Stabilios krūtinės anginos sergamumas siekia maždaug 200 atvejų 100 000 gyventojų (vyresnių nei 30m.) per metus. Sergamumas didėja su amžiumi.

 

Ligos atsiradimo priežastys

Pagrindinė ligos atsiradimo priežastis – vainikinių širdies arterijų ateroskleroziniai pokyčiai, kurie atsiranda dėl įvairių rizikos veiksnių. Keičiamieji rizikos veiksniai – rūkymas, hipertenzija, cukrinis diabetas, nutukimas, mažas fizinis aktyvumas, nervinė įtampa ir pan. Nekeičiamieji rizikos veiksniai – paveldimumas, vyresnis amžius, vyriškoji lytis (moterų po menopauzės sergamumas didesnis). Klinika pasireiškia kuomet aterosklerozinės plokštelės reikšmingai sutrikdo širdies kraujagyslių kraujotaką, t.y., susiaurėjimo laipsnis yra individualus.

 

Simptomai

Stabili krūtinės angina pasireiškia priepuoliniu skausmu krūtinėje fizinio krūvio ar įtampos metu. Dažnai žmonės teigia, jog  jaučia ne skausmą, o tiesiog sunkumą ar spaudimą už krūtinkaulio. Vieniems šis pojūtis viso priepuolio metu yra toks pats, kitiems prasideda palengva ir pamažu stiprėja. Skausmas gali plisti į ranką (dažniausiai kairės rankos vidinį paviršių), kaklą, apatinį žandikaulį. Kartais pasireiškia lydintys simptomai – drebulys, nerimas, prakaitavimas. Tipiniu atveju skausmas trunka 30 s, 2-3-5 min., rečiau 10 min., kartais gali užtrukti ir iki 20 min. Šis nemalonus pojūtis praeina nutraukus fizinį krūvį, t.y., pabuvus ramybėje, ar pavartojus nitroglicerino. Reikia nepamiršti, kad stabilios krūtinės anginos priepuoliai tarpusavyje panašūs.

 

Klasifikacija

Skiriamos 4 stabilios krūtinės anginos funkcinės klasės:

I – krūtinės anginą sukelia tik ligoniui neįprastas, labai didelis fizinis krūvis,
II – priepuolius sukelia didelis, bet žmogui įprastas fizinis krūvis (pvz. nuėjus >500 m., užlipus į 2 ar 3 aukštą),
III – skausmas atsiranda vidutinio fizinio krūvio metu (pvz. nuėjus 100-500 m. ar užlipus į 1 aukštą),
IV – skausmas atsiranda nedidelės įtampos metu, kartais net ramybės metu (pvz. padidėjus kraujospūdžiui).

 

Diagnostika

Diagnozė nustatoma remiantis simptomų įvertinimu, užrašius krūvio elektrokardiogramą (atlikus veloergometriją). Taip pat atliekama echokardiografija ramybėje ir krūvio metu (dobutamino mėginys). Kartais atliekama ir koronaroangiografija.

 

Gydymas

Priepuoliams nutraukti vartojami nitratai (dažniausiai nitroglicerino preaparatai – tabletės po liežuviu). Kiti vaistai parenkami individualiai, atsižvelgiant į ligos sunkumą ir gretutinius susirgimus. Svarbu koreguoti rizikos faktorius.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
angina
aukšta
sergamumas

Rašyti komentarą