Somatoforminė autonominė disfunkcija (vegetodistonija)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai gana nauja diagnostinė kategorija, minima ne visose klasifikacijose. Anksčiau buvo vadinama vegetodistonija. Ši patologija gydytojų yra nevienodai traktuojama, todėl duomenų apie paplitimą panašiai nėra. Žodis „somatoforminė“ parodo, kad kylančius kūno pojūčius ar funkcijas lemia psichikos pakitimai.

 

Simptomai

Nusiskundimai kyla dėl veiklos sutrikimų vidaus organuose, kuriuos pagrinde valdo autonominė (vegetacinė) nervų sistema (ši nervinė sistema inervuoja vidaus organus nepriklausomai nuo mūsų valios, pvz., širdį, virškinamąjį traktą, kvėpavimo sistemą ir pan.). Dažniausiai šis somatoforminis sutrikimas paliečia širdies ir kraujagyslių sistemą, po to seka kvėpavimo bei virškinimo sistemos.

Simptomai skirstomi į du tipus, bet abiems būdinga tai, kad jokios organinės patologijos nėra. Pirmojo atveju dėl vegetacinės nervų sistemos sujaudinimo pasireiškia  širdies plakimas, padidėjęs prakaitavimas, paraudimas, drebulys. Antrojo tipo atveju būdingi nespecifiniai simptomai, tai: kurio nors organo skausmas, tempimas, pūtimas, deginimas, veržimas, sunkumas ir pan.

Dėl varginamų simptomų žmogui paprastai pasireiškia ir nerimas, įtampa, pablogėja nuotaika.

 

Diagnostika

Somatoforminė autonominė disfunkcija diagnozuojama pagal klinikinius simptomus ir neradus jokios organinės patologijos. Pagal dominuojamus organų simptomus, disfunkcija skirstoma į grupes:

a) širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimas – širdies neurozė, neurocirkuliacinė astenija;

b) virškinamojo trakto sutrikimas – aerofagija, žagsėjimas, dispepsija, dirgliosios žarnos sindromas, psichogeninis meteorizmas;

c) kvėpavimo sistemos sutrikimas – psichogeninies kosulys ar hiperventiliacija;

d) urogenitalinės sistemos sutrikimas – psichogeninė disurija ir kt.

 

Gydymas

Gydymas susideda iš psichoterapijos ir medikamentų – antidepresantais, trankviliantais. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
disfunkcija
gydymas
simptomai

Komentarai

2023-12-26 | Km
Dažnai, šitas sutrikimas yra dalis diagnozės, bet ne visa diagnozė. Jei kam įdomu, pasigilinkite POTS (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome), Hypermobility Ehlers Danlos Syndrome (hEDS), bei Mast Cell Activation Syndrome (MCAS). Pamatysite, kad autonominė disfunkcija yra sindromų dalis. Dažnai, tai yra šitų ligų pasekmė.
2022-05-03 | Patarimas
Jei keliat klausimus, ar liga išgydoma, reiškia, jog nenorit suprasti tikrųjų ligos priežasčių, o tik norite, kad dingtų nerimas. Bet nerimas, kaip ir visi fiziniai pojūčiai, tėra tik ženklas, tam tikra jūsų kūno kalba, kuria jis nori pasakyti, kad sustotumėt, skirtumėt laiko sau, pailsėtumėt. Taip pat, kad atkreiptumėt dėmėsį į sao vertybes, į savo gyvenimą, į jo klaidas ir pasirinkimus. Kad išmoktumėt priimti savo emocijas, problemas ir malonumus. Kad sugebėtumėte pilnatvėje išgyventi visus gyvenimo potyrius, o ne vengtumėte gyvenimo dangstydamiesi už netikrų problemų (kad ir kokios tikros jos atrodytų). Užsirašykit į terapiją. Viskas pasikeis. Tik iki tol, viskas bus dar sunkiau. Bet galiausiai bus ramu ir gera.
2021-02-20 | Violeta
Ar ši liga išgydoma, ar tik šiek tiek apgydoma?
2021-01-24 | xxx
Mirtazapin negydo distonijos. Bet puikiai augina svori.
2020-11-07 | Jolanta Dedelienė
Koks vaistas mirtazapin? Vegetatyvine distonija gydo?
2020-07-29 | Daiva
Sveiki, aš jau 20 metų turiu šią liga, naudoju antidepresantus. Būna dienų, kad jaučiuosi pakenčiamai, bet būna dienų, kad nenoriu gyventi(nėra nuotaikos,skausmsi, ir kuo toliau tuo atsiranda visokių, dar nebuvusių simtomų.
2020-02-25 | Gintarė
Kaip man pradet tvarkytis su somatoformine autonomine disfunkcija man ja degnozavo balandzio men anu metu, man 18 metu
2019-03-28 | Loreta
Nuolatos jaučiu įtampą.

Rašyti komentarą