Somatizacinis sutrikimas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai somatoforminių sutrikimų klasifikacijai priklausantis sutrikimas, kuriam esant, dvasinės prigimties sutrikimo požymiai pasireiškia kaip kūno ligos požymiai. Somatizacinis sutrikimas būdingesnis moterims (0,2% – 2%), vyrams pasitaiko retai (<0,2%). Sutrikimui išsivystyti įtakos turi genetiniai veiksniai bei aplinka, ryšys su artimaisiais, auklėjimas.

Paprastai prasideda 25-30 metų amžiuje. Paauglystėje jau dažnai kreipiamasi į gydytojus dėl įvairių negalavimų. Gydytojais kiek nusiviliama, nes nerandama ligų, o simptomai vis stiprėja.

 

Simptomai

Pagrindiniai simptomai – daugybiniai, pasikartojantys ir dažnai besikeičiantys somatoforminiai simptomai, kurie  tęsiasi keletą metų, kol patenkama pas psichiatrą. Šie simptomai ryškiai sutrikdo asmens kasdienę veiklą, darbingumą, funkcionavimą. Jie nėra simuliuojami, žmogus išties jaučia tai, kuo skundžiasi, tik patologija ne organinė (somatinė), bet psichinė.

Vienas iš reikšmingiausių skundų – skausmai keliose skirtingose kūno vietose (galvos, pilvo, sąnarių ir pan.), skausmingi gali būti šlapinimasisi, menstruacijos, lytiniai santykiai. Taip pat dažnai pasitaiko virškinamojo trakto sutrikimai – pykinimas, pilvo pūtimas kiek rečiau vėmimas, viduriavimas.  Neretai skundžiamasi raumenų silpnumu, pasunkėjusiu rijimu, gumulo pojūčiu gerklėje, sutrikusia rega, klausa, alpimu ar net sąmonės netekimu.

 

Diagnostika

Sunkiai diagnozuojamas, visų pirma „praeinami“ kone visi gydytojai, kol neradus jokios patologijos, ar esant nežymiai ir yra kliniškai nereikšmingi, asmenys su šiuo sindromu patenka pas psichiatrą, kuris

Iš simptomų, ligos anamnezės ir nustato šį sutrikimą. Kartu su juo dar gali būti ir kiti psichiniai sutrikimai, kaip depresija, asmenybės, nerimo sutrikimai ir kt.

 

Gydymas

Pagrindinis gydymas – psichoterapija. Jei reikia, pridedami antidepresantai, nerimą mažinantys, skausmą malšinantys medikamentai ir kt.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą