Šlapimo pūslės akmenligė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Šlapimo pūslės akmenligė – tai susirgimas, kurio metu pūslėje kaupiasi mineralinės masės, taip vadinami akmenys. Liga atsiranda tuomet, kai šlapimas pūslėje dėl įvairių priežasčių tampa koncentruotas. Tuomet susidaro sąlygos šlapime esančioms mineralinėms medžiagoms kristalizuotis.

Skiriami pirminiai šlapimo pūslės akmenys, kurie joje ir susiformuoja. Antriniai akmenys pasitaiko retai. Tai būna akmenys, nusileidę iš inkstų.

Šlapimo pūslės akmenys sudaro maždaug 5 % visų šlapimo takų akmenų. Paprastai serga vyresnio amžiaus vyrai (virš 50 m.).

 

Ligos priežastis

Akmenys paprastai pradeda formuotis tuomet, kai šlapimo pūslėje susilaiko šlapimas. Tuomet susidaro galimybė kristalų formavimuisi iš šlapime esančių medžiagų. Šlapimo susilaikymas atsiranda dėl įvairių kitų susirgimų, sukeliančių obstrukciją (kliūtį šlapimui nutekėti). Tai gali būti gerybinė prostatos hiperplazija, šlaplės obstrukcija, taip pat susirgimai, susiję su šlapimo pūslės įnervacijos sutrikimais (nervų pažeidimas).

 

Simptomai

Šlapimo pūslės akmenligei būdingi šie klinikiniai simptomai:

Skausmas pilvo apačioje, tarpvietėje,
Šlapinimosi sutrikimai (prasidėjus infekciniam uždegimui),
Kraujas šlapime,
Šlapimo srovės nutrūkimas. Ji vėl atsiranda pakeitus padėtį.

 

Diagnostika

Pradžioje įvertinami ligos simptomai. Atliekamas šlapimo tyrimas (jame gali būti uždegimo požymių). Akmenys nustatomi šlapimo pūslės rentgenografijos metu, taip pat jie stebimi ir ultragarso metu. Neaiškiais atvejais gali būti atlikta kompiuterinė tomografija. Svarbu išsiaiškinti akmenų susidarymo priežastį.

 

Gydymas

Jei akmuo nėra labai didelis, atliekamas cistoskopinis akmenų suskaldymas. Kai akmuo didelis ir kietas, gali prireikti atviros operacijos ar kelių skaldymo etapų. Taip pat svarbu šalinti priežastį, dėl kurios atsirado šlapimo susilaikymas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
pūslės
simptomai
šlapimas

Komentarai

2019-06-27 | Onute
Skauda pilvo apačia su dilgčiojimais ir kryžkauli ,buna vandeningu išskyru su krauju ,man 55m.

Rašyti komentarą