Skystis pleuros ertmėje, neklasifikuojamas kitur

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija
Kvėpavimo sistemą sudaro kvėpavimo takai ir plaučiai. Plaučius iš visų pusių dengia labai plona plėvelė, vadinama pleura. Ji taip pat iškloja ir vidinį krūtinės ląstos paviršių. Tarp krūtininės ir plaučių (visceralinės) pleuros susidaro siauras uždaras tarpas, vadinamas pleuros ertme. Joje yra šiek tiek skysčio, kurio pagrindinė funkcija – neleisti plaučiams trintis į krūtinės ląstą kvėpavimo metu.

 

Ligos aprašymas
Pleuritas – tai krūtinplėvės lapelių (pasieninio ir visceralinio) uždegimas su ar be skysčio susikaupimo pleuros ertmėje. Priklausomai nuo to, ar uždegimo metu kaupiasi skystis, skiriamas sausasis ir eksudacinis (šlapiasis) pleuritas.

 

Ligos priežastis
Pleuritas dažniausiai pasitaiko kaip kitų ligų komplikacija. Ši susirgimą gali sukelti daugelis patologinių būklių:
Infekcija (virusinė, bakterinė),
Sutrikusi plaučių kraujotaka (embolas plaučiuose),
Krūtinės ląstos trauma,
Plaučių navikinis susirgimas (rečiau pasitaiko),
Kartais pleurito priežastis lieka nežinoma.

 

Simptomai
Susirgimas paprastai prasideda sausuoju pleuritu. Jo metu pleuros lapeliai trinasi vienas į kitą sukeldami šiuos simptomus:
Skausmas krūtinėje įkvepiant ir iškvepiant,
Sausas kosulys,
Oro trūkumo jausmas ar dusulys,
Gali būti karščiavimas (priklauso nuo ligos atsiradimo priežasties),
Apetito stoka.

Po keletos dienų pleuros ertmėje paprastai ima kauptis uždegiminis skystis, tuomet skausmas dingsta. Kaupiantis skysčiui spaudžiami plaučiai, trinka normali jų veikla (ypač jei eksudato labai daug). Tuomet pagrindinis simptomas – dusulys. Greitu metu nediagnozavus šio susirgimo ir nepaskyrus tinkamo gydymo skystis pleuros ertmėje gali infekuotis, supūliuoti. Tuomet vėl kyla temperatūra, krečia šaltis, atsiranda kosulys.

 

Diagnostika
Liga diagnozuojama remiantis klinika, fizinio ištyrimo duomenimis. Girdimi specifiniai garsai klausant plaučių veiklą stetoskopu. Pagrindiniai instrumentiniai tyrimai, kuriais remiasi diagnozė yra krūtinės ląstos rentgenograma, kompiuterinė plaučių tomografija. Gali būti atliktas ultragarsinis krūtinės ląstos tyrimas (skysčiui nustatyti), taip pat pleuros ertmės punkcija ir gauto skysčio tyrimas.

 

Gydymas
Svarbiausia gydyti pagrindinę ligos priežastį. Gali būti skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, kiti simptomus lengvinantys medikamentai. Gydymo agresyvumas priklauso nuo ligos sunkumo. Esant blogai žmogaus būklei galimas pleuros ertmės drenavimas (pro krūtinės ląstą į krūtinplėvės ertmę įvedamas tuščiaviduris vamzdelis, per kurį į išorę išsiskiria skystis), kartais prireikia ir operacinio gydymo.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
dusulys
kosulys
krūtinplėvės
ligos
plaučiai
pleuritas
skystis

Komentarai

2023-09-02 | Audra
Sveiki, jau metai laiko kaip man nežinomų priežasčių, diena nakti skrepliai laikosi gerkleje, spjaunu lauk, bet jie tuoj pat atsiranda vel, įpatingai vargina vakarais, prieš mėnesi tyriausi skrandį, rado pylori ir erozijų, menesi laiko geriau vaistus, retsykiais dar dabar "paraižo " skausmas skrandį, labiausiai neramina ta nežinomybė su skysčiais, tikrai nieko gero nežadanti, bulinga, bet be kraujo.

Rašyti komentarą