Skrandžio polipai

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Skrandžio polipai – tai nepiktybiniai skrandžio augliai. Susirgimas nėra dažnas. Skrandžio polipai aptinkami maždaug 2 % žmonių, kuriems dėl įvairių priežasčių yra atliekama fibrogastroskopija. Didžiajai daliai pacientų nustatoma pavieniai skrandžio polipai, maždaug ketvirtadaliu atvejų būna dauginiai augliai. Nustatyta, kad moterys ir vyrai serga beveik vienodu dažniu. Sergamumas didesnis asmenims virš 60 metų.

 

Ligos priežastis

Dažniausiai nustatomi hiperplastiniai skrandžio polipai, kurie susiformuoja kaip atsakas į nuolatinį skrandžio uždegimą. Tam tikrais atvejais skrandžio dugno polipai gali susiformuoti ir dėl įvairių vaistų vartojimo, pavyzdžiui medikamentų, mažinančių skrandžio rūgščių gamybą (laba reti atvejai).

 

Rizikos faktoriai

Skrandžio polipų atsiradimui įtakos turi šie rizikos veiksniai:

Vyresnis amžius,
Bakterinė skrandžio infekcija (H. pylori),
Šeiminė adenomatozinė polipozė (paveldimas susirgimas),
Medikamentų, mažinančių skrandžio rūgščių gamybą, ilgalaikis vartojimas.

 

Simptomai

Beveik visais atvejais skrandžio polipai nepasireiškia jokiais klinikiniais simptomais. Kartais gali būti jaučiamas diskomfortas ar nestiprus skausmas spaudžiant pilvą skrandžio projekcijoje (viršutinėje vidurinėje pilvo dalyje).

 

Diagnostika

Dažniausiai skrandžio polipai aptinkami atsitiktinai dėl įvairių priežasčių atliekant fibrogastroduodenoskopiją. Nustačius skrandžio polipus, reikėtų paimti jų audinio gabalėlių ištyrimui mikroskopu (nustatyti, ar darinys tikrai nepiktybinis).

 

Gydymas

Nedideli polipai paprastai nereikalauja jokio gydymo (jei tai ne adenomos). Didesni skrandžio polipai gali būti pašalinami skrandžio endoskopinės procedūros metu. Sergant šeimine adenomatozine polipoze polipai turėtų būti šalinami dėl galimo jų suvėžėjimo. Taip pat derėtų nustatyti, ar nėra skrandžio bakterinės infekcijos. Jei gaunami teigiami rezultatai, paskiriamas antibakterinis gydymas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
augliai
polipai

Komentarai

2023-10-03 | Zitute
Ką valgyti ,kad neaugtų polipai skrandyje. Oman jų yra ir lytiniuose lūpose

Rašyti komentarą