Skrandžio divertikulas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Skrandis – tai tuščiaviduris raumeninis virškinimo sistemos organas. Maistas, iš burnos per stemplę patenka į skrandį, kur yra maišomas su skrandžio sultimis ir porcijomis išmetamas į plonąjį žarnyną (pradinę dalį – dvylikapirštę žarną.

Skrandžio divertikulas – tai patologija, kurios metu dalis skrandžio sienos išsigaubia.Tai tam tikros organo dalies „maišo formos“ išsiplėtimas. Dažniausiai jis atsiranda toje vietoje, kur organo sienos raumenys dėl įvairių priežasčių yra silpnesi.

Skrandžio divertikulas – labai retas susirgimas. Jis aptinkamas 0,01-0,1% pacientų, kuriems dėl įvairių priežasčių atliekamas skrandžio endoskopinis tyrimas. Liga paprastai nustatoma vyresnio amžiaus žmonėms, moterys ir vyrai serga vienodai dažnai. Skrandžio divertikulas taip pat gali būti ir įgimta patologija.

 

Ligos priežastis

Manoma, jog skranždio raumeninės sienelės susilpnėjimas gali atsirasti dėl skrandžio sienelę perveriančių arteriolių (kraujagyslių). Kartais liga gali būti susijusi su pilvaplėvės (pilvo ertmę išklojančios membranos) patologijos.

 

Simptomai

Dažniausiai žmonėms su skrandžio divertikulu nepasireiškia jokie klinikiniai požymiai. Kartais gali atsirasti dispepsija (sutrikęs virškinimas), pykinimas, vėmimas ar pilvo skausmas (viršutinės dalies). Šie požymiai labai nespecifiniai, būdingi daugeliui įvairių ligų.

 

Diagnostika

Paprastai divertikulai nustatomi atsitiktinai, atlikus rentgeninį pilvo organų tyrimą ar skrandžio endoskopinį tyrimą. Dažniausiai nustatomas vienas divertikulas. Jo dydis varijuoja nuo 1 iki 3 cm, tačiau gali pasitaikyti ir didesnių. Kartais aptinkama keletas divertikulų.

 

Gydymas

Chirurginis gydymas rekomenduojamas tik tais atvejais, kai divertikulas yra didelis, sukelia klinikius požymius (blogina gyvenimo kokybę) ar pasireiškia komplikacijos: kraujavimas, perforacija (skrandžio sienelės prakiurimas), supiktybėjimas. Komplikacijos skrandžio divertikulo atveju yra labai retos. Kai aukščiau išvardytų kriterijų nėra, gydymas paprastai nėra reikalingas. Paskiriamas stebėjimas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
komplikacijos

Rašyti komentarą