Schprengelio liga

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai

Ligos aprašymas

Tai reta įgimta patologija, kuriai esant mentė būna aukščiau nei normaliai prisitviertinusi (mentės– tai du atsikišę kaulai, esantys nugaros viršutinėje dalyje). Ligos etiologija neaiški. Tai laikoma vaisiaus vystymosi sutrikimo rezultatu nėštumo metu. Kartu su šia patologija neretai būna ir kitos anomalijos kaip širdies ar inkstų.

Schprengelio liga klasifikuojama pagal mentės aukštį į laipsnius (1-3), aukšis atžymimas pagal tie kuriais slanksteliais mentė yra pakilusi.

 

Simptomai

Abiejų menčių matoma asimetrija, rankos judesiai per pažeistos pusės peties sąnarį riboti. Atlikus instrumentinius tyrimus neretau aptinkami ir kitų anomalijų – inkstų, širdies, stuburo, šonkaulių, omovertebralinis kaulas (kaulinis kremzlinis darinys nuo menties iki viršutinių kaklo slankstelių).

 

Diagnostika

Apžiūros pakanka nustatyti šią ligą. Papildomi tyrimai kaip kompiuterinė tomografija taikomi dėl detalesnio ištyrimo, siekiant nustatyti galimas kartu esančias anomalijas.

 

Gydymas

Toks kosmetinis defektas konservatyviai neefektyvus. Operacija taikoma 3-4 metų vaikams, kai yra ribojami peteis sąnario judesiai, deformacija trečio laipsnio. Operacijos metu mentis išlaisvinama, nupjaunamas menties keliamasis raumuo, pašalinamas omovertebralinis kaulas, mentis nuleidžiama ir fiksuojama prie šonkaulio ar aplinkinių raumenų.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
kaulas
mentė

Rašyti komentarą