Salmonelinis enteritas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai ūminė bakterinė žarnyno infekcija, pasireiškianti karščiavimu, intoksikacija, skrandžio ir žarnyno uždegimu.

 

Sukėlėjas

Ligos sukėlėjas yra Salmonella genties bakterijos kaip S. Typhi murium, S.enteritidis ir kitos. Salmonelės gana ilgai išsilaiko vandenyje, piene, mėsoje ir kituose maisto produktuose. Karštyje žūsta greitai, bet stambesnius mėsos gabalus tenka virti apie 2 valandas. Žūdamos jos išskiria vidinį  toksiną, kuris greitai suyra aukštesnėje nei 70oC temperatūroje. Bakterijos gali daugintis kambario ir žemesnėje temperatūroje net esant mažai deguonies.

 

Paplitimas

Salmoneliozė paplitusi visame pasaulyje. Infekcijos šaltiniai yra naminiai ir laukiniai gyvuliai, graužikai, paukščiai, ypač vandens ir žuvys. Žmogui svarbiausias infekcijos rezervuaras yra naminiai gyvuliai ir paukščiai. O jis pats antraeilės svarbos infekcijos šaltinis. Būdamas salmonelių nešiotojas, jis gali užkrėsti maisto produktus. Užkrečiamojo laikotarpio trukmė  svyruoja nuo kelių dienų iki kelių savaičių. Bakterijų nešiotojai pavojingi dirbdami maisto įmonėse, parduotuvėse, mažų vaikų įstaigose, ligoninėse. Užkratas dažniausiai perduodamas per netinkamai paruostą gyvulių bei paukščių mėsą, nesveikų karvių pieną, infekuotus kiaušinius. Kartais ir gerai paruošti mėsos patiekalai užkrečiami salmonelėmis įrankiais, kuriais apdorojama žalia ir virta mėsa. Dažnai salmonelioze suserga grupė žmonių, valgiusių tą patį užkrėstą produktą. Ši liga dažnesnė vasarą.

 

Simptomai

Liga nuo užsikrėtimo pasireiškia per 12-72 valandas. Liga prasideda ūmiai pykinimu, vėmimu, skausmu duobutėje ir dešinėje klubinėje pilvo srityje, viduriavimu vandeningomis išmatomis, šaltkrėčiu, karščiavimu iki 38-39oC, kaulų, raumenų ir galvos skausmu, vargina šleikštulys ir troškulys.

Ligonio liežuvis baltas, sausas, sumažėjęs odos stangrumas, gurguliuoja žarnos. Per 5-7 dienas kūno temperatūra dažniausiai tampa normali, susitvarko viduriai. Skiriamos įvairios ligos formos ir jų variantai. Dažniausia gastrointestinė forma, pažeidžianti skrandį ir žarnyną. Gastroenteritinis jos variantas būna pusei susirgusiųjų ir jo sunki eiga dėl gausaus netektų skysčių kiekio primena cholerą. Gana dažnas pakenkiantis skrandžiui gastritinis variantas, pasireiškiantis karščiavimu, pykinimu, vėmimu. Enteritiniam variantui būdingas salmonelių buvimas plonosiose žarnose, pasižymintis gausiu, neskausmingu viduriavimu skystomis išmatomis be vėmimo. Storąsias žarnas pažeidžiantys ligos variantai enterokolitas ir gastroenterokolitas pasireiškia mėšlungišku noru tuštintis, skausmingu viduriavimu su krauju ir gleivėmis.

 

Diagnostika

Salmoneliozė patvirtinama laboratoriniais tyrimais. Atliekami bakteriologiniai išmatų, skrandžio išplovų ar vėmalų, kraujo (karščiuojant), šlapimo, medžiagos iš uždegimo židinių (pūlių, likvoro), įtartinų maisto produktų tyrimai. Kartu ieškoma ir kitų žarnyno bakterijų – šigelių, jersinijų, stafilokokų, rotavirusų, choleros sukėlėjų. Diagnozę pagrįsti padeda serologiniai tyrimai.

 

Gydymas

Svarbu skubiai pašalinti užkrėsto maisto likučius iš virškinimo trakto plaunant skrandį ar klizmomis. Reguliuoti sutrikusį vandens ir elektrolitų balansą kuo daugiau geriant arba lašinant tirpalus į veną. Paveikti sukėlėją, sunkių ligų formų atvejais skirti antibiotikus kaip trimetoprimo – sulfametaksozolis, amoksicilinas. Šalinti simptomus: viduriavimui slopinti tinka bismuto subnitratas,kalcio karbonatas, pykinimui mažinti – cerukalis, reglanas, motiliumas, antihistamininiai preparatai. Skirti tinkamą dietą, į kurią įeina nekoncentruotas sultinys, pertrinta daržovių sriuba, virta malta mėsa, neriebi žuvis, košės, balta duona, sausainiai, nesaldus kompotas, kisielius,kefyras, du bananai. Ligos prognozė gera net ir sunkiai sergant, jei laiku suteikta skubi pagalba.

 

Profilaktika

Salmoneliozė priklauso privalomai registruojamų infekcijų grupei, todėl visi atvejai turi būti registruojami. Svarbu tinkamai laikyti maistą (šaldytuvuose ar orkaitėje ne mažiau 60oC temperatūroje), plauti kiaušinių lukštus, gerai išvirti ar iškepti, nevalgyti jų žalių, neragauti žalios mėsos. Salmonelių nešiotojams draudžiama dirbti su maisto gaminiais kulinarijoje, pieno pardoutuvėse, vaikų įstaigose. Persirgusieji gali sugrįžti į darbą kliniškai pasveikus ir gavus 2 neigiamus bakteriologinių tyrimų rezultatus.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
bakterijos
infekcijos
salmoneliozė

Rašyti komentarą