Rožinė (Rosacea)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Rožinė – tai lėtinis, dažnai paūmėjantis, į acne panašių ligų grupei priskiriamas odos susirgimas, pažeidžiantis centrinę veido dalį (skruostus, smakrą, nosį, kaktos centą). Rožinei būdingi du klinikiniai komponentai: kraujagyslių pakitimai, siejami su pastoviu ar protarpiniu veido raudoniu, ir į paprastuosius spuogus  panašus bėrimas, kuriam būdingi mazgeliai, pūlinėliai, cistos, riebalinių liaukų išvešėjimas.

 

Ligos priežastys arba rizikos faktoriai

Rožine susergama dažniausiai 30-50 metų amžiaus. Ši liga labiau būdinga šviesios odos žmonėms, moterims labiau nei vyrams. Ligos priežastys nėra iki galo aiškios, manoma, kad turi įtakos paveldimumas, plauko folikulo erkutė Demodex, Helicobacter pylori infekcija.

 

Simptomai

Sergant rožine, pacientai išsako karščio pylimo jausmą, veido paraudimą, paviršinių kraujagyslių skruostų srityje išsiplėtimą, patinimą, bėrimus veido odoje, akių, nosies pažeidimus.

Liga prasideda kaip karščio pylimai pavartojus alkoholio (netgi labai nedidelius kiekius), ypač raudonojo vyno, karštų gėrimų, stresinėse situacijose. Dažnai šie karščio pylimo priepuoliai sutampa su menopauzės pradžia, todėl pacientai nesikreipia į gydytoją. LIga progresuoja lėtai – iš epizodinių karščio pylimo ir veido raudonio priepuolių vystosi nuolatinis veido paraudimas, išsiplėtę paviršiniai kapiliarai skruostų, nosies srityse, gali atsirasti bėrimų. Su laiku požymiai ryškėja, gali atsirasti akių pažeidimai, nosies audinių išvešėjimas.

 

Diagnostika

Diagnozuojama pagal klinikinius požymius. Papildomai ištiriama dėl Demodex erkutės, Helicobacter pylori infekcijos.

 

Gydymas

Pirmas žingsnis – vengti ligą provokuojančių ir būklę sunkinančių faktorių: emocinio streso, saulės, vėjo, karštų gėrimų, aštraus maisto, alkoholinių gėrimų, greitos karščio-šalčio kaitos.

Norint išvengti patinimų ir negrįžtamų pokyčių, kuo anksčiau pradėti gydymą.

Antibiotikai – tai pirmo pasirinkimo vaistai. 

Vietiniai antibiotikai: metronidazolis, klindamicinas, eritromicinas, tetraciklinas.

Gydymo kursas siteminiais antibiokais – ilgas, apie 3 mėnesius, kol pranyksta bėrimai. Paprastai skiriamas doksiciklinas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
išvešėjimas

Komentarai

2016-05-20 | Lora
Veido rožinė užklupo netikėtai, bet smogė didžiule jėga. Mano veidas atrodė siaubingai, jaučiausi sugniuždyta ir palūžusi. Jau galvojau, kad man niekas nebegali padėti.. Tik sužinojusi apie veido rožinės gydymą lazerio procedūromis, nieko negalvodama, pradėjau procedūras. Dabar pažvelgusi į veidrodį verkiu laimės ašaromis. Mano veidas atrodo taip, kaip niekada nesvajojau..

Rašyti komentarą