Rožė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai bakterijų sukeliama ūminė infekcinė liga, pasireiškianti ribotu odos, rečiau gleivinės uždegimu, karščiavimu, bendra organizmo intoksikacija. Liga taip pavadinta dėl ryškaus raudonos rožės spalvos odos paraudimo.

 

Sukėlėjas

Rožės sukėlėjas yra A grupės beta hemolizinis streptokokas. Mikrobai paplitę tarp žmonių, kurie dažniausiai būna jo nešiotojai.

 

Paplitimas

Infekcijos šaltinis yra streptokokine infekcija sergantis ligonis arba bakterijų nešiotojas. Užkratas perduodamas kontaktiniu, rečiau oro lašeliniu keliu. Didesnis sergamumas rože rudenį ir žiemą. Sergančių moterų daugiau nei vyrų, kaip ir vyresnių žmonių nei jaunesnių. Ne visi persirgusieji įgyja imunitetą. Galimi šeiminiai rožės atvejai. Infekcija dažnesnė sergant cukriniu diabetu, dėl kurio jos eiga sunkesnė.

 

Simptomai

Periodas nuo užsikrėtimo iki ligos pradžios trunka nuo kelių valandų iki 6 dienų. Liga prasideda staiga šalčio krėtimu, temperatūros padidėjimu iki 39-40oC, bendru silpnumu, galvos bei raumenų skausmai. Būdingas dažnas pulsas, kartais pykinimas, vėmimas, kartais traukuliai. Po 12-24 valandų atsiranda odos vietinių simptomų – skausmas, paraudimas, patinimas, kartais veržimas, niežėjimas. Rožė dažniausiai būna kojos, rečiau veido, dar rečiau rankos, pasitaiko liemens, lytinių organų,, o naujagimimas – bambutės. Skiriamos keturios rožės formos. Dažniausia  iš jų yra eriteminė forma, kuriai būdingi anksčiau minėti vietiniai odos simptomai. Eriteminės – pūslinės formos pradžia tokia pati kaip eriteminės, bet po 1-3 dienų susiformuoja įvairaus dydžio pūslių. Eriteminės – hemoraginės formos atveju būna sunkesnė būklė nei eriteminės formos, atsiranda kraujosrūvų. Pūslinė – hemoraginė forma pati sunkiausia. Pasireiškia sunkia intoksikacija, pūslėmis pripildytomis tamsaus skysčio ir kraujosrūvų. Visoms formoms būdingi padidėję, skausmingi limfmazgiai. Rožė gali kartotis. Ji gali pažeisti ne tik vieną kūno dalį, bet ir plisti į kitas. Komplikuojasi išplitusiu pūliniu puriųjų audinių uždegimu, apribotu pūliniu, odos ląstelių žūtis.

 

Diagnostika

Remiamasi klinikiniais simptomais.

 

Gydymas

Jei yra kojos rožė, rekomenduojama kuo daugiau gulėti pakėlus koją ir nuolat judinti pėdą, įtempti ir atpalaiduoti blauzdos raumenis. Gydymo pagrindas – sukėlėjo sunaikinimas antibiotikais: penicilinu, eritromicinu, oksacilinu, ampicilinu, klindamicinu. Sunkios formos atveju skiriami gliukokortikosteroidai. Skiriama 5-10 dienų trukmės vietinė šviesos terapija. Pūslėms pratrūkus, skiriama aerozolių nudegimams gydyti arba dedami kompresai su 0,05 chlorheksidino tirpalu, tepama sulfarginu, jei yra daug pūlių naudojamas betadinas. Visada patariama vartoti B grupės vitaminų, askorbo rūgšties su rutinu. Skausmas malšinamas nenarkotiniais analgetikais.

 

Profilaktika

Svarbi higiena, ypač kojų priežiūra. Reikia vengti traumų, odos pažeidimo, saugoti veidą ir galūnes nuo šalčio ir karščio. Infekcijos pasikartojimams išvengti rekomenduojama į raumenis švirkšti benzatino benzilpenicilino (Retarpen).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
infekcija
infekcijos

Komentarai

2018-05-22 | laima
kas tau yra roze

Rašyti komentarą