Restrikcinė kardiomiopatija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Kardiomiopatija – tai neaiškios kilmės širdies raumens liga, pasireiškianti širdies funkcijos sutrikimu. Pagrindinės kardiomiopatijų rūšys: dilatacinė, hipertrofinė ir restrikcinė. Tai susirgimas, kurio metu širdies skilveliai yra patologiškai sustandėję, todėl negali normaliai plėstis ir prisipildyti krauju. Restrikcinė kardiomiopatija (RKMP) – pati rečiausia kardiomiopatijų forma (sergamumas maždaug 2 atvejai 1 000 000 gyventojų per metus).

 

Ligos priežastis

Dažniausiai restrikcinės kardiomiopatijos atsiradimo priežastis yra idiopatinė (nežinoma). Yra keletas susirgimų, kurie gali būti susiję su RKMP atsiradimu – tai amiloidozė, sarkoidozė, skleroderma ir kiti. Pasitaiko ir šeiminių šios ligos atvejų, taigi paveldimumas taip pat turi įtakos patologijos vystymuisi.

 

Simptomai

Liga pasireiškia įvairiais širdies funkcijos nepakankamumą rodančiais simptomais:

dusulys (pradžioje fizinio krūvio metu, ligai progresuojant ir ramybėje),
greitas nuovargis,
kojų, pėdų prakaitavimas,
pykinimas, apetito stoka,
svorio augimas.

 

Diagnostika

Liga diagnozuojama išsamiai ištyrus pacientą (išsiaiškinama ligos istorija, atliekamas fizinis ištyrimas ir laboratoriniai bei instrumentiniai testai). Iš instrumentinių tyrimų atliekama elektrokardiograma, krūtinės ląstos elektrokardiograma, echokardiografija. Šio susirgimo metu širdies dydis paprastai nesikeičia. Labai svarbu ligą atskirti nuo kitų susirgimų, tokių kaip restrikcinis perikarditas (jo metu širdį dengiančio „maišo“ sluoksniai sulimpa tarpusavyje, sustandėja ir širdis negali normaliai išsiplėsti sutekant kraujui). Tam atliekama kompiuterinė tomografija ar magnetinio rezonanso tyrimas.

 

Gydymas

Restrikcinės kardiomiopatijos gydymas sudėtingas. Siūlomas gyvenimo būdo keitimas ir medikamentinis gydymas. Gyvenimo būdo keitimo esmė – tinkama dieta. Svarbiausia sumažinti vartojamos druskos kiekį. Taip pat siūloma reguliariai mankštintis (krūvis individualus, priklauso nuo ligos sunkumo).

Medikamentinis gydymas priklauso nuo ligą sukėlusios priežasties (jei tokia nustatyta). Pacientams taip pat skiriami vaistai širdies nepakankamumo gydymui, esant širdies ritmo sutrikimams – ritmą reguliuojantys medikamentai.

Aprašomas ir galima operacinis gydymas – sustandėjusios širdies raumens dalies išpjovimas, širdies transplantacija.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
medikamentinis

Rašyti komentarą