Pūlingas vidurinės ausies uždegimas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Pūlingas vidurinės ausies uždegimas – tai ausies susirgimas, kurį dažniausiai sukelia bakterinė, rečiau kitos kilmės infekcija. Ertmė tarp ausies būgnelio ir vidinės ausies yra vadinama vidurine ausimi. Šioje klausos sistemos dalyje yra kelios svarbios struktūros: klausos kauliukai, trimitas.

Ūminis vidurinės ausies uždegimas pasitaiko pakankamai dažnai, ypač mažų vaikų tarpe.

 

Ligos priežastis

Dažniausiai susirgimą sukelia bakterijos ar virusai. Infekcija į vidinę ausį paprastai patenka per trimitą (Eustachijaus vamzdelį) sergant peršalimu, gripu ar kitomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Trimitas – plonas ilgas vamzdelis sujungiantis vidurinę ausį su nosiarykle; jo pagalba yra išlyginamas oro slėgis.

 

Rizikos faktoriai

Pagrindiniai ligos rizikos veiksniai: amžius (dažniausiai serga vaikai nuo 6 mėn. iki 2 metų), sezoniškumas (šaltuoju metų laiku sergama dažniau), gyvenimas nevėdinamose, drėgnose patalpose.

 

Simptomai

Pūlingam vidurinės ausies uždegimui būdingi šie simptomai:

Stiprus ausies skausmas,
Prikurtimas.

Ligai progresuojant, jei įvykstą būgnelio plyšimas, skausmas sumažėja, iš ausies gali tekėti pūliai.

 

Diagnostika

Ligai nustatyti visų pirma atliekama ausies landos apžiūra (otoskopija). Jos metu nustatoma būgnelio būklė, pūliai už būgnelio ir kiti būdingi požymiai. Vėliau atliekama audiometrija – nustatomas klausos pakenkimo tipas. Tiriamas ir kraujas (jame gali būti stebimi infekcijai būdingi požymiai). Esant galimybei imama tiriamoji medžiaga tiksliam sukėlėjų nustatymui (jei infekcija bakterinės kilmės).

 

Gydymas

Gydymui naudojami šilti ausies kompresai, specialūs lašai į ausis. Dažniausiai taip pat skiriamas ir antibakterinis gydymas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
infekcija
pūliai
simptomai

Rašyti komentarą