Psoriazė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Straipsniai

Ligos aprašymas
Žvynelinė – tai lėtinė, dažnai pasikartojanti, neužkrečiama odos liga, kuriai būdinga odos bėrimai padengti sidabro spalvos žvynais, taip pat gali būti galvos plaukuotosios odos pažeidimas, nagų pažeidimas, sąnarių pažeidimas, bei gyvenimo kokybės ir psichosocialiniai pokyčiai.

 

Ligos priežastys
Žvynelinės priežastys nėra žinomos, tačiau žvynelinę išprovokuoti arba pasunkinti gali:
Mechaninis odos dirginimas (trynimas, spaudimas, trauma);
Dirginančių medžiagų ir alergenų sukeltas odos uždegimas;
Ūminės ir lėtinės infekcinės ligos;
Medžiagų apykaitos sutrikimai (pvz., cukrinis diabetas);
Rūkymas;
Alkoholio vartojimas;
Vaistų vartojimas (vaistai skausmui mažinti, širdies ligoms, psichikos sutrikimams gydyti);
Kitos odos ligos;
Odos sausumas;
Nervinė įtampa, stresas.

 

Simptomai
Sergant žvyneline, odą išberia ribotais, įvairaus dydžio odos iškilimais, mazgeliais, kurie yra padengti baltos spalvos žvynais. Dažniausiai išberiamos tos kūno vietos, kurios yra dažniausiai traumuojamose kūno vietose: alkūnių, kelių srityje, galvos plaukuotoje dalyje. Pradžioje bėrimai yra taško, lašo didumo, tačiau bėrimai su laiku didėja, plečiasi, susilieja į delno didumo ar didesnes plokšteles. Žvynelinės formų yra labai daug, todėl atskiriems žmonėms liga pasireiškia skirtingai, o taip pat, gyvenimo eigoje tam pačiam žmogui ligos eiga ir pažeidimo pobūdis gali keistis.

 

Žvynelinės formos:
Paprastoji žvynelinė;
Lašelinė žvynelinė;
Sunkios eigos žvynelinė:
– Psoriatinė eritrodermija;
– Artropatinė psoriazė;
– Nagų;
– Galvos plaukuotosios dalies;
– Padų ir delnų;
– Odos raukšlių.
Tam tikrų sričių žvynelinė.

 

Diagnostika
Diagnozė nustatoma remiantis klinikiniais simptomais. Atliekami laboratoriniai tyrimai, kurie suteikia papildomos informacijos prieš skiriant gydymą, o esant sąnarių pažeidimams, daromas rentgeninis tyrimas. Diagnozei patikslinti gali būti daroma odos biopsija (paimamas 2-3 mm skersmens odos gabalėlis).

 

Gydymas
Žvynelinės gydymas kiekvienam ligoniui yra labai individualus, jį nulemia ligos sunkumas. Pacientai gali gydytis namie arba ligoninės stacionare.
Lengvos formos žvynelinė gydoma tepamais ant odos preparatais – keratolitinės medžiagos (šlapalas, salicilo rūgštis) ir priešuždegiminiais vaistai (kortikosteroidai, deguto preparatai, ditranolis, vit. D derivatai).
Sunkios formos žvynelinė gydoma skiriant sistemiškai veikiančius vaistus, tokius kaip metotreksatas, sintetiniai retinoidai, ciklosporinas A, kortikosteroidai.
Geriausi rezultatai pasiekiami, kai kartu taikoma fototerapija (gydymas ultravioletiniais A arba B spinduliais) bei pacientai yra mokomi kaip prižiūrėti savo odą.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
bėrimai
gydymas
kortikosteroidai
ligos
pažeidimas
vaistai
žvynelinė

Rašyti komentarą